Teszt: egészségkárosító anyagok a tamponokban és betétekben
Hormonkárosító és lehetséges rákkeltő anyagok, így 16 féle ftalát, 4 féle parabén, és triklozán jelenlétét, valamint a ftalátok kioldódását vizsgálták.
2014. november 14. 09:58

Mivel a tamponok és a betétek közvetlenül érintkeznek  a nyálkahártyákkal, ezek az anyagok könnyen felszívódhatnak belőlük és károsíthatják a szervezetet. A tesztet akkreditált laboratóriumban végeztette a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A teszt szerint több termékben 4-5 féle ftalát is volt egyszerre, és igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Triklozánt egy betét és két tampon tartalmazott. Parabént egy betétben talált a TVE tesztje.

A legtöbb kockázatos anyagot a Jessa tamponban, ezt követően a Libresse betétben, majd az Always betétben találta a vizsgálat. Az Always betétből mérték a legtöbb ftalát-kioldódást is. A TVE úgy értékeli, hogy összességében nem voltak súlyosan szennyezettek a termékek, és a nők szervezetébe nem ezekből fog a legnagyobb mennyiség bekerülni a kockázatos anyagokból.

A TVE által tesztelt anyagok:16 ftalát, 4 parabén, triklozán

Ftalátok: Di-metil-ftalát (DMP), di-etil-ftalát (DEP), di-isobutil-ftalát (DiBP), di-butil-ftalat (DBP), bis-2-metoxietil-ftalát, di-isohexil-ftalát, bis-2-etoxietil-ftalát, di-amil-ftalát, di-hexil-ftalát (DHP), butil-benzil-ftalát (BBP), hexil-2-etilhexil-ftalát, bisz-2-butoxietil-ftalát, diciklohexil-ftalát, bis-2-etil-hexil-ftalát (DEHP), di-oktil-ftalát, di-nonil-ftalát. Parabének: metil-parabén, etil-parablén, propil-parabén, butil-parabén. Triklozán.

A vizsgált termékek

Tamponok: Naturella camomile illatosított normál tampon (16 darabos), O.B. pro comfort normál tampon (16 darabos), Helen Harper digital tampon, normál (16 darabos), Fay normál tampon (16 darabos), Jessa normál tampon (32 darabos).

Betétek: Biointimo Day intim és tisztasági betét (10 darabos), Bella for teens, green tea, egészségügyi betét zöldtea kivonattal (10 darabos), Always ultra standard intim betét (12 darabos), Libresse Normal Wing Deo Fresh szárnyas egészségügyi betét (10 darabos)

Ftalát teszteredmények

A ftalátok szerves vegyületek, lassan bomlanak le és nagy mennyiségben használják fel őket különböző hétköznapi termékekben. Szennyező anyagként gyakorlatilag minden ember vérében kimutathatók. A ftalátok közül a DEHP (bis-2-etil-hexil-ftalát), a di-butil-ftalát (DBP) és a butilbenzil-ftalát (BBP) hormonrendszert zavaró vegyület. A DEHP-kitettséget összefüggésbe hozták az asztmával és az allergiával is, és ismert, hogy az anyák átadják a bennük lévő DEHP-t magzati korban gyermekeiknek. A DEHP az Egészségügyi Világszervezet és az EU besorolása szerint is lehetséges rákkeltő anyag. A ftalátok használatát az Európai Unióban a szaporodási képességet (DEHP, BBP, DBP, DIBP), illetve a gyermek fejlődését károsító hatásaik (DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP és DNOP) miatt részlegesen korlátozzák, például a gyerekjátékokban. A tamponokhoz és a betétekhez nincs megadva határérték.

A teszt a ftalátok jelenlétét és a termékekből való kioldódását is vizsgálta. Sok termékben 4-5 féle ftalát is volt egyszerre, és igen alacsony mennyiségben, de az összes vizsgált termék tartalmazott ilyen vegyületet. Ez arra utal, hogy ezek a vegyületek nem alkotóelemként voltak jelen, hanem valószínűleg szennyezőként.

A teszt az összes mintában kimutatott DEHP-et, DBP-et, BBP és DIBP-et, melyek a fogamzóképességet vagy nemzőképességet károsíthatják. Általában alacsonyabb koncentrációban, de szintén mindegyik mintában volt kisebb kockázatú DMP (dimetil-ftalát) és DEP (dietil-ftalát).

A ftalátok minden bizonnyal szennyezőként kerülhettek a tamponokra, betétekre a csomagolásból, információs papírról, vagy esetleg valamilyen kisebb mennyiségű összetevő része lehetett ftalát. A tamponokban és betétekben mért mennyiség valószínűleg elmarad az élelmiszerekből és egyéb termékekből, mint például a PVC padlóból, műanyag papucsokból, terítőkből valamint a házi porból a nők szervezetébe jutó ftalát mennyiségétől.

Triklozán teszteredmények

A fertőtlenítőszerként elterjedt triklozán jelenlétét is tesztelte a TVE. A szervezetbe jutó triklozán hosszú távon már egészen kis koncentrációban is károsíthatja az emberi egészséget. Megzavarhatja az élőlények hormonháztartását, károsan befolyásolhatja a magzat fejlődését. Triklozánt is igen alacsony koncentrációban mutatott ki a teszt a termékekből, azaz valószínűleg nem szándékosan került oda.

Parabén teszteredmények

A triklozán mellett a parabének a legelterjedtebb hormonkárosító anyagok kozmetikai termékekben, ezért felhasználásukat részben már korlátozták. A parabének károsítják a hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is találhatók kutatások. Parabén egyedül a Libresse betétben volt.

A szimpatizánsok támogatását kéri a TVE a további tesztekhez

A teszteredmények publikálásával egy időben a Tudatos Vásárlók Egyesülete arra kéri a tevékenységével szimpatizálókat, hogy támogassák az Egyesület munkáját évi 2500 forinttal, amit a www.tudatosvasarlo.hu oldalon keresztül lehet megtenni. Az éves díj fejében Tudatos Vásárló Kedvezménykártyát is kapnak a támogatók.

Összefoglaló táblázat az összes kockázatosanyag-tartalom szerinti növekvő sorrendben

 

Minta és mért kockázatosanyag-tartalom (mg/kg)

Összes ftalát (mg/kg)

Összes parabén (mg/kg)

Triklozán (mg/kg)

Összes kockázatosanyag-tartalom (mg/kg)

Kioldódó ftalát mennyiség (mg/kg)

Fay normál tampon, 16 db

tampon

0,500

   

0,500

0,090

Helen Harper, digital tampon, normál, 16 db

tampon

0,370

 

0,311

0,681

0,050

Naturella camomile illatosított normál tampon, 16 db

tampon

0,520

 

0,196

0,716

0,030

O.B. pro comfort normál tampon, 16 db

tampon

0,820

   

0,820

0,130

Bella for teens, green tea, egészségügyi betét zöldtea kivonattal

betét

1,790

   

1,790

0,900

Biointimo Day intim és tisztasági betét, 10 db

betét

1,800

   

1,800

0,320

Always ultra standard intim betét, 12 db

betét

3,250

 

0,055

3,305

1,170

Libresse Normal Wing Deo Fresh szárnyas egészségügyi betét, 10 db

betét

3,190

0,175

 

3,365

0,710

Jessa normál tampon, 32 db

tampon

5,780

   

5,780

0,170

A részletes eredmények letölthetők innen:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-tamponok-es-egeszsegugyi-betetek-0

tve.hu
  • Rebrov nem "A Nagy Edző"
    Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
  • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
    Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
MTI Hírfelhasználó