Navracsics: legyen nyilvános a teljes FIFA-jelentés
Navracsics Tibor szerint "a kételyek eloszlatása érdekében" teljes terjedelmében nyilvánosságra kellene hozni a jelentést.
2014. november 15. 13:31

Azt, amelyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezésére benyújtott pályázatok elbírálásának módjáról készíttetett.

Az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa a szombati Financial Timesnak kijelentette: a labdarúgás integritását évek óta kikezdik a korrupcióval kapcsolatos állítások. Navracsics Tibor szerint ezért ideje lenne, hogy a FIFA "minden kártyáját kiterítse az asztalra", eloszlatandó a jelentésben foglaltakkal kapcsolatos kételyeket.

A londoni gazdasági napilap szerint a magyar EU-biztos kijelentése olyan figyelmeztetésként is értelmezhető, amely azt jelzi, hogy Brüsszel esetleg újragondolja a FIFA kereskedelmi jogosultságait. A FIFA számára a legaggályosabb az lenne, ha módosulna az EU-bizottság hozzáállása a médiajogok szabályozásához. A bizottság jelenleg rugalmasan viszonyul a futballtornák közvetítési jogának értékesítési módszereihez, elvileg azonban e hozzáállás szigorodása esetén szűkülhetnek a FIFA értékesítési jogosultságai és a nemzeti labdarúgó szövetségek ellenőrzése alá kerülhetnek azoknak a vb-mérkőzéseknek a közvetítési jogai, amelyeket az adott ország válogatottja játszik - írta a szombati Financial Times.

A FIFA etikai bizottságának vezetője, a német Joachim Eckert csütörtökön jelentette be - az etikai bizottság vizsgálati részlegének vezetője, az amerikai Michael Garcia által összeállított jelentésre hivatkozva -, hogy a bizottság nem talált semmi olyasmit - például megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es világbajnokság rendezésének pályázati elbírálását meg kellene ismételni. Így a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál marad, a 2022-esé pedig Katarnál.

Garcia azonban azonnal közölte, hogy a döntéshozói kamara elnökének összegzése számos helyen nagy mértékben hiányos és téves ismertetése a vizsgálati kamara jelentésében részletezett tényeknek és következtetéseknek.

A pályázati elbírálásokkal kapcsolatos korrupciógyanút a nyáron vetette fel a The Sunday Times. A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap júniusi feltáró riportsorozata szerint bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel "megvásárolta" hazája számára a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. A lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű olyan dokumentumhoz - köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz - jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.

MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó