Újabb adódominó dől el Nyugat-Európában
Immár nemcsak Luxemburg az adóelkerülés elleni uniós harc célpontja, hanem Hollandia is.
2014. november 15. 19:57

Az Európai Bizottság most közzétett első, átfogó versenyjogi vizsgálatából kiderül: a holland kormány úgy hozott kedvezőbb helyzetbe egy amerikai tulajdonú kávéházláncot, hogy alaposan alulértékelte a cég adóköteles jövedelmét, így a multinak jóval kevesebb adót kellett fizetnie.

A vizsgálódás tavaly júliusban kezdődött, a bizottság akkor kért először tájékoztatást az ügyről. A vizsgálat lezárására most került sor, és indul a hivatalos versenyjogi eljárás. A holland félnek választ kell adnia arra, miért részesítette külön elbírálásban a Starbucks kávézóláncolatot, és ha az indokokat nem fogadja el az EB, akkor a kedvezmények tiltott állami támogatásnak minősülnek, amit a cégnek vissza kell fizetnie.

A brit üzleti napilap, a The Financial Times úgy tudja, hogy a kávézólánc multi már 2012-ben felkeltette a brit alsóház képviselőinek figyelmét, akik kíváncsiak lettek volna arra, milyen adókulcs szerint és mennyit adózott a Starbucks Hollandiában. Akkor adótitokra hivatkozva kibújtak a válaszadás alól.

A bizottság vizsgálati anyagából viszont most kiderült, hogy a különböző országokban bejegyezett Starbucks cégek egymás között alaposan felsrófolják az árakat, hogy csökkentsék az adóalapot.2012-ben a lánc teljes adózás előtti nyeresége mindössze 1,6 millió euró volt 286 millió eurós forgalom után, és végül 400 ezer euró adót sem fizettek.

Kossuth Rádió, Krónika
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
  • Beleavatkoztak a csehországi választásokba
    Néhány nappal a cseh választások előtt a Babišra vonatkozó adatok kiszivárogtatása egy tudatosan időzített, célzott külső támadás volt.
MTI Hírfelhasználó