Maradtunk a dobogón
Nincs az ország szekere kátyúban sem a költségvetést, sem a kitiltási ügyet illetően – mindkét állítása részleteit kibontotta Varga Mihály a Hír TV P8 című műsorában.
2014. november 16. 08:59

3,2 százalékot mutat a friss GDP-növekedési adat, ami felülmúlja mind kormány, mind az elemzők várakozásait.

– Maradtunk a dobogón Európában, azt kell mondanom, a magyar gazdaság kezd egyre inkább válságellenállóvá válni – értékelt a Hír TV P8 című háttérműsorában szombaton Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, de ezt nemcsak ő mondja, hanem szerinte a Moody's is megerősíti. Intő jelnek látja azért, hogy exportpiacainkon stagnálás van. Hogy miért prognosztizálják egyesek folyton alul hazánk teljesítményét, és ezért miért nem kérnek utólag bocsánatot, illetve mit lehetne kezdeni a hitelminősítőkkel, arról bővebben is beszélt a tévéműsornak a tárcavezér.

Varga célként nevezte meg, hogy 2018-ig mindenki munkát találjon, aki valójában keres is, és hogy mindenki érezze a gazdasági növekedés pozitív hatásait. Megerősítette ugyanitt a pedagógusok és a rendvédelmi dolgozók életpályaszerű bérrendezését, és igyekeznek az egészségügyi, valamint a szociális ágazatban dolgozók helyzetét is lépésről lépésre javítani.

Az adótörvények közelgő szavazásával kapcsolatban nyomatékosította, az embereknek mindig az számít, hogy mennyi a nettó jövedelmük, ebből a szempontból pedig úgy látja, az adókedvezmények miatt is 2015 egy nyugodtabb év lesz, és például egy munkáltató is jobban jár majd, ha akár részmunkaidőben kismamát foglalkoztat.

Részletes magyarázat a cafeteria adójáról, a net- és a reklámadóról

Varga Mihály a műsorban részletesen reagált a cafeteria megadóztatását illető kritikákra, ismertetve, hogy hosszabb távon az volna a cél, ha az eme juttatások mögött lévő, adott esetben üdülési igényeket az emberek készpénzből tudnák biztosítani. Beszélt a netadóval kapcsolatos tiltakozásokról, a költségvetési zárszámadásról és annak brüsszeli megítéléséről is, illetve arról, hogy hol van még olyan ellenzék a világon, ami a hazájának járó pénzek megadása ellen küzdene.

A kitiltási ügyről elmondta: a kormány következetesen és világosan megfogalmazta, mit vár, mit kér az amerikai féltől. Amíg az amerikai fél nem lép ebben az ügyben, addig van egy "lebegő, megalapozatlan vád, de semmi több". Hozzátette: emberileg meg tudja érteni Vida Ildikót, akinek két hetet vett igénybe, mire jelezte az ügyet. Varga Mihály szerint "kezd az ügy abba az irányba menni, mintha az amerikai félnek nem lettek volna az állítása alátámasztására bizonyítékai."  Úgy vélte, az áfacsalásoknak az országban tapasztalható nagy száma nem lehet indok a kitiltásra, mert az áfacsalásokat Németországban, Svájcban sem tudták teljes egészében visszaszorítani.

A közvélemény egy része szerint az RTL Klubra kiszabott reklámadó hátteréről is szólt, valamint még a devizahitelek forintosításáról, a bankok 1100 milliárd forintos elszámoltatásáról, és arról is, hogy az éves hiánytervezés megkönnyítése érdekében lehet, hogy át kell majd alakítani az adóbeszedés időbeli rendjét.

Izgalmas pozícióba helyezte magát ugyanakkor a vasárnapi zárva tartás tervével kapcsolatban Varga Mihály Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyetteshez képest, de a kitiltási üggyel kapcsolatban a kormányzat konzekvensen igyekszik viselkedni.

Varga szerint erre képesnek kell lennünk, és szabad is

– Annyit azért hadd mondjak, hogy kétségkívül nemcsak a gazdaságban alkalmazunk saját megoldásokat, hanem időnként a külpolitikában is, és ezt, úgy tűnik, hogy máshol kevésbé tolerálják. Szerintem Magyarország egy szuverén ország, a gazdasági, gazdaságpolitikai, külgazdasági döntéseit önállóan kell, hogy meghozza, ennyi mozgástérrel az országnak rendelkeznie kell, nekünk ehhez jogunk van. Annak idején kértük a Nabuccót, amiből semmi nem lett, mert sem az Egyesült Államok, sem Brüsszel nem támogatta. Hát akkor bocsánat, de honnan fogunk olajat vagy gázt beszerezni? Felelősen jártunk el itt is, a magyar érdekeket kell nézni – zárta a szavait a keleti nyitás politikájával kapcsolatos kritikákra adott válasszal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

MNO - HirTV
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Gyulai Várszínház – Ahol a művészet felszabadít
  Figyelmet fordítunk a nemzeti múltunk különböző eseményeit feldolgozó darabok bemutatására. Lásd például idén A veszett brigadéros, a Zenta, 1697, a Karády zárkája, a Tóték, a Pornó – Feleségem története, az Eltűntek, A kassai polgárok, Hallgatni akartam című előadásokat. Idén négy előadásunk foglalkozik külön Trianonnal, illetve a következményeivel.
 • Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok
  Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; írásában jelezte: készen áll a Közép-Európa megerősítését célzó stratégiai párbeszéd folytatására - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
 • Baloldali propaganda amerikai pénzből
  A Nyugati Pályán elnevezésű Facebook- és Instagram-oldalakat a Political Capital balliberális agytröszthöz kapcsolódó cég hozta létre és működteti – saját bevallása szerint – amerikai pénzből. Az oldalak azt az álproblémát járják körbe, amely szerint Magyarország a Nyugathoz vagy a Kelethez akar-e tartozni.
MTI Hírfelhasználó