23 éve esett el Vukovár
Horvátország minden tájáról tízezrek érkeztek kedden a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háború idején történt elestének 23. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.
2014. november 19. 10:38

A helyi kórháznál tartott ünnepség után az emlékezők öt és fél kilométeres sétát tettek a háború áldozatainak emlékét őrző temetőig, ahol megkoszorúzták a síremlékeket. A horvát nemzeti lobogókkal és csapatzászlókkal vonuló tömegben a helyiek és a hozzátartozók mellett ott volt Ivo Josipovic köztársasági elnök és Zoran Milanovic kormányfő is. „Büszke vagyok erre a Horvátországra, amely tisztelettel adózik e város és az áldozatok előtt” – jelentette ki az államfő a megemlékezésen. A hatóságok szerint mintegy 80 ezren vettek részt a megemlékezésen.

1991 augusztusában, miután elfoglalták a horvát Baranyát és Szlavónia Duna-parti kistelepüléseit, a jugoszláv hadsereg (JNA) és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban több ezer ember vesztette életét, több ezer megsebesült, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett Drezda horvát szinonimája.

A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A diadalittas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.

MTI nyomán
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó