Nevetséges Goodfriend listája
Nevetségesnek tartja szakmai szempontból az amerikai ügyvivő listáját Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő a Heti Válasznak adott interjút, amiben elmondta azt is, hogy félreértik a valóságot azok, akik az adócsalók országának állítanak be minket.
2014. november 21. 09:05

Vámosi-Nagy szerint Magyarország 25 százalékos adóelkerülési aránya nagyon magasnak számít, de az Európai Unió adataiból nagyjából kitűnik, hogy tőlünk keletre mindenhol magasabb ez az érték. De felhívja rá a figyelmet, hogy két olyan, a Nyugathoz köthető országban is, mint Olaszország és Görögország, rosszabb a helyzet, mint nálunk. Ennek kapcsán fel is teszi a kérdést: ebben a két országban miért nem ugrál az amerikai követ?

Szerinte teljes félreértésen alapul Horváth Andrásnak, az „áfabotrány kirobbantójának” néhány vádja. Például kiderült a szavaiból, hogy a Kiemelt Adóügyek Igazgatóságának megszüntetése egyáltalán nem a korrupció ügyét szolgálta. Horváth ugyanis rendre elfelejtkezik arról a tényről, hogy azért vált feleslegessé ez az egység, mert közben nyomozati jogköröket kapott az adóhatóság, tehát éppen hatékonyabban tud fellépni a csalók ellen, mint korábban. Vámosi-Nagy olyan szintű korrupcióról sem tud, amivel Horváth vádol, jelesül, hogy a NAV-elnök úgymond letelefonálna és leállítana vizsgálatokat.

Vida Ildikó nem korrupt

Kitér arra is, hogy az amerikai követség által a magyar kormánynak adott listájából nem az derül ki, hogy az adóhatóság elnöke korrupt lenne, hanem hogy hatástalannak tartják a NAV-ot. Vámosi-Nagy ezután elismétli, amit a Magyar Narancsnak is állított: Vida Ildikó nem korrupt. Az APEH korábbi elnökhelyettese elmondta a liberális lapnak azt is, hogy Vida jól megtalálta a hangot az alkalmazottakkal, de irtózott a nyilvános a szereplésektől.

Vámosi-Nagy Szabolcs a Hír TV Magyarország élőben című műsorának is adott interjút a minap. Ebben elmondta, hogy tovább rontják az amúgy is rossz magyar adómorált az ellenzéki tüntetéseken megfogalmazott NAV-ellenes vádak. Az APEH egykori elnökhelyettese szerint a korrupció csökkentése csak részben múlik egy ország adóhatóságán. „Eddig egy átlagpolgár azt mondta, hogy miért fizessek adót, ha a politikusok úgyis lopnak. Ez egy általános vélemény Magyarországon. Ha még az lesz, hogy az adóhivatali emberek is lopnak, akkor még inkább felteszi magának a kérdést, hogy csaljak, ne csaljak, akkor ez inkább a csalás irányába fogja terelni az embert. Egy biztos, hogy az adózási fegyelemnek kifejezetten ártanak ezek a dolgok” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

MNO - Heti Válasz
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó