Nevetséges Goodfriend listája
Nevetségesnek tartja szakmai szempontból az amerikai ügyvivő listáját Vámosi-Nagy Szabolcs. Az adószakértő a Heti Válasznak adott interjút, amiben elmondta azt is, hogy félreértik a valóságot azok, akik az adócsalók országának állítanak be minket.
2014. november 21. 09:05

Vámosi-Nagy szerint Magyarország 25 százalékos adóelkerülési aránya nagyon magasnak számít, de az Európai Unió adataiból nagyjából kitűnik, hogy tőlünk keletre mindenhol magasabb ez az érték. De felhívja rá a figyelmet, hogy két olyan, a Nyugathoz köthető országban is, mint Olaszország és Görögország, rosszabb a helyzet, mint nálunk. Ennek kapcsán fel is teszi a kérdést: ebben a két országban miért nem ugrál az amerikai követ?

Szerinte teljes félreértésen alapul Horváth Andrásnak, az „áfabotrány kirobbantójának” néhány vádja. Például kiderült a szavaiból, hogy a Kiemelt Adóügyek Igazgatóságának megszüntetése egyáltalán nem a korrupció ügyét szolgálta. Horváth ugyanis rendre elfelejtkezik arról a tényről, hogy azért vált feleslegessé ez az egység, mert közben nyomozati jogköröket kapott az adóhatóság, tehát éppen hatékonyabban tud fellépni a csalók ellen, mint korábban. Vámosi-Nagy olyan szintű korrupcióról sem tud, amivel Horváth vádol, jelesül, hogy a NAV-elnök úgymond letelefonálna és leállítana vizsgálatokat.

Vida Ildikó nem korrupt

Kitér arra is, hogy az amerikai követség által a magyar kormánynak adott listájából nem az derül ki, hogy az adóhatóság elnöke korrupt lenne, hanem hogy hatástalannak tartják a NAV-ot. Vámosi-Nagy ezután elismétli, amit a Magyar Narancsnak is állított: Vida Ildikó nem korrupt. Az APEH korábbi elnökhelyettese elmondta a liberális lapnak azt is, hogy Vida jól megtalálta a hangot az alkalmazottakkal, de irtózott a nyilvános a szereplésektől.

Vámosi-Nagy Szabolcs a Hír TV Magyarország élőben című műsorának is adott interjút a minap. Ebben elmondta, hogy tovább rontják az amúgy is rossz magyar adómorált az ellenzéki tüntetéseken megfogalmazott NAV-ellenes vádak. Az APEH egykori elnökhelyettese szerint a korrupció csökkentése csak részben múlik egy ország adóhatóságán. „Eddig egy átlagpolgár azt mondta, hogy miért fizessek adót, ha a politikusok úgyis lopnak. Ez egy általános vélemény Magyarországon. Ha még az lesz, hogy az adóhivatali emberek is lopnak, akkor még inkább felteszi magának a kérdést, hogy csaljak, ne csaljak, akkor ez inkább a csalás irányába fogja terelni az embert. Egy biztos, hogy az adózási fegyelemnek kifejezetten ártanak ezek a dolgok” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs.

MNO - Heti Válasz
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó