Már egy gyerek után is járna otthonteremtési támogatás
Járna például az egy gyerekeseknek, és használt lakás vásárlásához is. A nemzetgazdasági miniszter azt mondta ma a Híradónak, hogy így is szeretnék ösztönözni a gyermekvállalási kedvet.
2014. november 23. 09:52

Könnyebben lehet majd lakástámogatáshoz jutni jövő nyártól - a tervek szerint ugyanis változnak a szabályok. Többen és többféle célra vehetik majd igénybe az egyszeri, vissza nem térítendő segítséget, ismert nevén a szocpolt. A kormány már korábban bejelentette, hogy Családi Otthonteremtési Program címen kiszélesíti a kedvezményezettek körét.

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a tervek szerinte nem csak új lakás vásárlására lehet majd fordítani a kedvezményt, hanem egy gyermek vállalása esetén is igénybe vehető lesz.

A tervezet szerint az igényelhető támogatás nagysága függ majd a lakás méretétől, illetve energia besorolásától és természetesen a gyermekek számától is. Ezek függvényében egy család 400 ezertől 2 és fél millió forintig terjedő segítséget kaphat lakásvásárláshoz.

A Híradónak nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő szerint eddig sokan azért nem vették igénybe a támogatást, mert csak új lakásra lehetett - az pedig sokkal drágább. Azzal, hogy jövő nyártól már a használt lakásra is jár, jelentősen nőhet az adás-vételek száma. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint már idén is 15-20 százalékkal bővült a piac, az új szabályozás sokat lendítene még ezen is.

A kormány emellett azzal is számol, hogy ha a családok könnyebben jutnak lakáshoz, akkor javulhat a gyermekvállalási kedv. Szeretnénk, hogy az egy gyermekesek is lakáshoz jussanak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Megjegyezte, hogy a demográfiai tendenciák miatt ösztönözni kell a gyermekvállalási kedvet hazánkban. A miniszter hozzátette: a 2015-ös költségvetés emellett még számos családtámogatási intézkedést tartalmaz. Így a nők munkába állásának és a gyermekek nappali elhelyezésének segítését, valamint az első házasok és a családok adókedvezményét.

A tervezet szerint meghatároznák azt is, hogy milyen értékű lakásokhoz lehet igénybe venni a szocpolt, vagyis milyen négyzetméter árakig. Régiókra bontva meghatároznák azt a maximális négyzetméterárat, ameddig igényelhető lenne az otthonteremtési támogatás.

Ez Közép-Magyarországon a legmagasabb. Budapesten például 260 ezer forint, a városokban 200 ezer, egyéb településeken pedig 160 ezer forint. A legalacsonyabb árakat a Dél-alföldi régióra állapítja meg a tervezet. A maximális négyzetméterárakat a piaci árak alapján kalkulálták ki.

Közép-Magyarország:
Budapest: 260 ezer Ft/m2
városok: 200 ezer Ft/m2
egyéb települések: 160 ezer ft/m2

Dunántúl:
megyeszékhelyek: 200 ezer Ft/m2
városok: 160 ezer Ft/m2
egyéb települések: 120 ezer Ft/m2

Dél-Alföld:
megyeszékhelyek: 180 ezer Ft/m2
városok: 120 ezer Ft/m2
egyéb települések: 100 ezer Ft/m2

hirado.hu - M1 Hiradó
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó