Varga: a fiktív nyugdíjkasszák szűnnek meg
A forma maradhat, de csak akkor, ha a tagok legalább 70 százaléka fizet tagdíjat, a kormány ugyanis nem engedheti meg, hogy 60 ezer ember mindenféle ellátás nélkül maradjon.
2014. november 24. 08:17

Ezt hangsúlyozta a hétfői Ma reggelben a gazdasági miniszter.

Az Országgyűlés kedden dönthet a devizahitelek forintosításáról, valamint a fair bankokról szóló igazságügyi minisztériumi javaslatról. Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken azt mondta, a kormány betartja, amit ígért, a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal csökkennek majd, miközben széles körű választási lehetőséget is hagy az ügyfeleknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői Ma reggelben azt hangsúlyozta, a kormány intézkedései nyomán hitelenként durván másfél millió forinttal csökkenhet majd a tőkerész. Európában a legnagyobb, legátfogóbb hitelmentő csomagot a magyar kormány fogadta el – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve: a forintosításnak csak az elszámoltatással együtt van értelme, amelynek kézzelfogható eredményét az adós jövő tavasszal ismerheti meg.

Varga a műsorban hangsúlyozta azt is, szélesedik a szocpol, egyrészt az igénybe vevők, másrészt a lehetőségek köre, amely azzal is járhat, hogy meglódul a lakásépítés. A magán-nyugdíjpénztárak tervezett átalakításáról a gazdasági miniszter azt mondta, a kormány egyszerűen nem engedheti meg, hogy 60 ezer ember mindenféle ellátás nélkül maradjon, a tagok nagy része ugyanis most egyszerűen nem fizet tagdíjat, a pénz így csak a kasszák működtetésére elég, nyugdíjakra azonban nem. A magyar kormány most azt mondja: maradhat ez a forma, de csak akkor, ha a tagok legalább 70 százaléka fizet tagdíjat – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője, aki az élelmiszerlánc-felügyeleti díj szükségességét azzal indokolta: ki kell szűrni a rendszerből az egészségtelen élelmiszereket, ezért szeretnék megerősíteni az ezzel foglalkozó intézményt, és ennek fedezetét jelenti elsősorban a díj.

M1-Ma reggel
  • Az egyezmény, aminek nyomán marhavagonokba zártak 76 ezer magyart
    Embereket nem lehet marhacsordaként az egyik országból a másikba átterelni – idézi Lloyd George egykori brit miniszterelnök kijelentését Ligeti Dávid. Mégis megtörtént: a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár történészével a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményről beszéltünk.
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó