Magyarország elkötelezett a független Ukrajna mellett
Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi integritása az egész transzatlanti biztonsági rendszer sarokköve, ezért Magyarország elkötelezett "a szuverén, független, európai és demokratikus Ukrajna mellett" - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn az MTI-nek.
2014. november 24. 17:43

Németh Zsolt Lettországban részt vett öt országcsoport parlamenti közgyűlése - a visegrádi csoport, a skandináv országok és Izland, a balti államok, a Benelux-államok, továbbá Grúzia, Ukrajna és Moldova parlamenti képviselőinek - kétnapos találkozóján. Ezt követően nyilatkozatában elmondta: a képviselők egyetértettek abban, hogy "Európát váratlanul érte az orosz-ukrán háború", amely miatt új geopolitikai helyzet alakult ki. Erre Európának választ kell adnia, és a 2003 óta változatlan európai biztonsági stratégiát teljes mértékben felül kell vizsgálni, és új stratégiát kell kidolgozni - mondta.

Németh Zsolt úgy ítélte meg, hogy a háború nyomán megváltozott a keleti partnerség kezdeményezés helyzete is. Tekintettel arra, hogy jövőre a lett EU-elnökség alatt keleti partnerségi csúcstalálkozó lesz, a kezdeményezés jövőjét is újra kell gondolni - jegyezte meg a politikus. Hozzátette: európai perspektívát kell teremteni azon országoknak, amelyek teljesítik a szükséges feltételeket.

Oroszországról szólva Németh Zsolt hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy új hidegháború kezdődjön, ugyanakkor világossá kell tenni, "elfogadhatatlan, hogy Oroszország újra érdekszférákra ossza fel Európát".

Ukrajnáról kijelentette: teljes volt az egyetértés a tanácskozáson részt vevő képviselők között arról, hogy az ország "szuverenitása, függetlensége és területi integritása nem egy elszigetelt kérdés, hanem az egész transzatlanti biztonsági rendszer sarokköve".

Magyarország ezért is elkötelezett "a szuverén, független, európai és demokratikus Ukrajna mellett", és ezért is fontos, hogy Magyarország a közeljövőben újra biztosítja a gázszállítás lehetőségét Ukrajna számára - hangoztatta Németh Zsolt.

hirado.hu - MTI
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó