Tagad áfacsalási ügyben az MSZP
A Fidesz szerint Dömény Zoltán vállalkozó vallomása arra utal, hogy a Gyurcsány-kormány idején többmilliárdos áfacsalás történhetett Magyarországon. Az MSZP tagadja a vádat, s perrel fenyeget. A Jobbik és az LMP vizsgálóbizottságot hozna létre.
2014. december 3. 10:37

Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc kormányzása, vagyis minden idők legkorruptabb kormányzása idején többmilliárdos áfacsalás zajlott Magyarországon – így reagált a Fidesz a Magyar Nemzet tegnapi cikkére, mely szerint az áfacsalási ügy egyik kulcsfigurájának, Dömény Zoltánnak a naplóbejegyzéséből kiderült, az elcsalt milliárdok egy része az MSZP pártkasszájába került. A kormánypárt lapunknak küldött közleménye szerint ha igazak ezek a hírek, a baloldalnak újabb korrupciós ügyekre kell választ adniuk.

Ugyanakkor Gyurcsány tegnap tagadta, hogy tudna a párthoz került pénzrõl. Az MSZP pedig közölte: soha semmilyen bűncselekményből származó pénz nem került hozzájuk, és aki ilyet állít, az „mutasson be bizonyítékokat, vagy vállalja a büntetőjogi felelősséget a megalapozatlan rágalmazásért, amiért jogi úton fogunk elégtételt venni”. A szocialisták közleménye szerint az áfacsalási botrányban „csak annak a Fidesznek van takargatnivalója, amelynek embereit korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államok területéről”. Mint fogalmaztak: „Ha az ügyészségi értesülésekkel gazdagon ellátott Magyar Nemzet megírja, hogy konkrétan mit kell vizsgálni az adott időszakban, az MSZP egy független könyvvizsgáló céggel is átvizsgáltatja a gazdálkodását, és ennek eredményét nyilvánosságra is hozza.” Szerintük a „korrupt Fidesz-kormány és sajtóbirodalma” azért támadja őket, mert az országos tiltakozási hullám és az MSZP újpesti győzelme után sarokba szorítva érzik magukat.

Simon Gábornak, az MSZP bukott elnökhelyettesének a bizalmasával, Welsz Tamással is többször találkozott az a felvidéki vállalkozó, aki a napokban részletes vallomást tett az adóhatóságnak egy 18 milliárd forintos áfacsalási ügyről. Ennek lényege: 2009 és 2012 között sok ezer tonna gabonát utaztattak egy több gazdasági társaságból álló szlovák–magyar cégláncolaton keresztül, s ezzel milliárdokkal károsították meg a szlovák és a magyar költségvetést. Dömény Zoltán naplója szerint az elcsalt pénzek egy része az MSZP pártkasszájában landolt (lásd illusztrációnkat). Erről a következőket vetette papírra: „A 2006–2008-as évben a Belar a. s., a Belagra Hustopece a. s. és az Agropodnik Trnava a. s.-nek nem kifizetett takarmányok ára részben az akkori kormánypárt, az MSZP kasszájában landolt. Cserébe a Molnár Istvánhoz köthető Balaton Meat Kft. vissza nem térítendő juttatásokat kapott a magyar államtól.” Az említett Balaton Meat Kft. eközben vágóhíd építésére 850 millió forint állami támogatást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője lapunknak azt mondta: támogatja, hogy kivizsgálják az ügyet, s létrejöjjön egy parlamenti bizottság. Ez tisztázhatná, van-e olyan országgyűlési képviselő, aki érintett az áfacsalási ügyben.

Schiffer András, az LMP társelnöke úgy nyilatkozott: különösebb meglepetést nem okoztak a napvilágot látott információk, amelyekről jelen pillanatban nem lehet kétséget kizáróan tudni, hogy igazak, vagy sem. Ám ez is mutatja, miért fontos, hogy pártjuk korábbi kezdeményezésének megfelelően létrejöjjön egy, az áfacsalási ügyeket vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság, LMP-s elnökkel. Schiffer hangsúlyozta: a nyomozó hatóság és a vizsgálóbizottság mellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal párhuzamos vizsgálatára is szükség lenne ahhoz, hogy tisztán lássunk. A pártelnök megjegyezte: tavaly november óta számos mendemonda terjeng áfacsalásügyben, s nemcsak szocialista, hanem fideszes érintettekről szólók is.

Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó