Történelmi kormányválság Svédországban
Az emberek között elterjedt: a svéd menekültügyekben illetékes hivatalt, a Migrációs Hivatalt át is lehetne keresztelni Migrén-hivatalra.
2014. december 3. 15:56

Válságban a svéd szociáldemokrata és zöldpárti koalíciós kormány. Kedden délután bekövetkezett, amitől a svéd piros-zöld kisebbségi kormány tartott, de ami nem lepte meg a közvéleményt.

A mérleg nyelvét képező, protestpárt, a korábban nacionalistának, populistának és szélsőségesnek vélt Svéd Demokraták pártja (SD) kedden sajtótájékoztatón bejelentette, hogy frakciójuk szerdán nem szavazza meg a kormány költségvetési javaslatát, hanem a szeptemberi választások óta ellenzékben lévő jobbközép-párti szövetség (Alliansen) alternatív költségvetésére adják szavazatukat. Ezt azért teszik – mondták -, mert nem értenek egyet azzal, hogy a parlament elé terjesztett költségvetésben a migrációs politikára további kemény milliárdokat fordítana a jelenlegi kormány. Többek között azt is mondták, hogy „Svédország és a svéd jóléti társadalom érdekében” döntöttek így.

Az SD ideiglenes szóvivője, Mattias Karlsson szerint a párt addig fog küzdeni, amíg a politikai elit és az általuk elfogadott pártok be nem látják, hogy a jelenlegi migrációs politika és az integrációs politika nem működik jól.  Megítélések szerint a pártvezetés jól felkészült a tájékoztatóra és átgondoltan jelentette be a hírt.

Stefan Löfven svéd kormányfő ezután úgy reagált erre, hogy a helyzet komolyságára való tekintettel, a jobbközép ellenzéki pártokkal azonnali tárgyalások megkezdését kezdeményezi. Szerinte a Svéd Demokraták pártja „megszegte a Svédországban bevett parlamentáris gyakorlatot és felelőtlenül cselekedett”. 

A svéd parlamentáris rendszer szerint, a kormány által előterjesztett költségvetést illetően az ellenzék vagy tartózkodik a szavazástól, vagy pedig elfogadja azt. A tartózkodás ebben az esetben azt jelenti, hogy az ellenzék ilyenkor valójában saját költségvetését szavazza meg. A riksdagenre eddig hagyományszerűen ennek betartása volt jellemző. Bárkörülbelül két évtizede, egy esetben, Ingvar Carlsson, szintén szociáldemokrata kormányfő idejében, volt egy ehhez hasonló eset.

A svéd Migrációs Hivatal neve Migrén-hivatal is lehetne

A svédek fejfájása nem alaptalan. Stabil azoknak a száma, akik a bevándorlók arányát csökkentenék. Az emberek között elterjedt: a svéd menekültügyekben illetékes hivatalt, a Migrációs Hivatalt át is lehetne keresztelni Migrén-hivatalra.  Köztudottan Svédország a legnagyobb számban fogadja be a menekülteket immár évtizedek óta. Az ezzel járó integrációs politika, illetve szociálpolitika sikertelennek látszik. A svéd társadalmon belül kialakult több olyan mikrotársadalom, amelyben az országba érkező menekültek, és közöttük szép számban vannak munkavállalásért érkezett bevándorlók is, a maguk módján elszigetelten élik világukat. A svédek őszinte igyekezete ellenére, hogy segítsenek a gondokon, azok olyan mértéket öltöttek már, ahonnan a visszaút nagyon nehéz. A médiában egyre több véleményező a migráció által okozott nehézségek megfékezése érdekében nyílt társadalmi párbeszédet szorgalmaz. Az is nyilvánvaló lett, hogy a politikai elit struccpolitikáját a választópolgárok nem kedvelik. A szeptemberi választások is ezt igazolták, az SD-rea leadott körülbelül 800 ezer szavazat (a leadott szavazatok 13 százaléka) is.

A Svéd Demokraták pártja a svéd politikai elitet szeretné ellensúlyozni.  Alternatív szerepvállalása a Svédországban bebetonozott blokkpolitikát igyekszik megtörni. Felmérések azt mutatják, hogy az SD választói körében 68 százalék (Novus, väljarudnersökning) véli úgy, hogy a párt ne szavazza meg a költségvetést. A jobbközép pártok támogatói szintén úgy vélik, hogy a szociáldemokraták és a zöldek költségvetését a svéd riksdagen ne fogadja el. A mérleg nyelvét alkotó SD pártvezetése pedig azt is szeretné, hogy a zöldeknek ne legyen kormányalkotó szerepük. Szerintük a svéd zöldek, azaz Környezetvédők Pártjának (Miljöpartiet) politikája a svéd gazdaság fejlődésére visszafogó hatással van.

2014-12-02

Politidou Mária, Stockholm
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó