Az online vásárlás veszélyeire figyelmeztetnek
Az online vásárlás népszerűsége növekszik Magyarországon, a karácsonyi vásárlások idején ennek a veszélyeire figyelmeztet a Budapesti Békéltető Testület és a BDO Magyarország.
2014. december 4. 18:04

A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég szerint az ünnepek előtti időszakban megnő az adathalászattal és internetes bűnözéssel foglalkozó csoportok aktivitása.

Az Európai Központi Bank (EKB) jelentése szerint Magyarországon a kártya jelenléte nélküli tranzakciók (CNP-tranzakciók) során elkövetett csalások értéke 2012-re egy év alatt 30 százalékkal nőtt, és az összes kártyacsalás felét így követték el. A bankjegyautomaták (ATM) révén elkövetett csalások aránya 27, míg a kártyás fizetést lehetővé tévő POS berendezések révén okozott károk aránya 23 százalékra csökkent.

A biztonságos online vásárlás szabályai közül a BDO közleménye kiemeli a megbízható link fontosságát. Kiemelten figyelni kell arra, hogy milyen weboldalra irányít át a link, és amennyiben gyanúsan néz ki a weboldal címe - például a bolt neve nem egyértelmű benne - a legjobb ha mi nyitunk egy böngésző oldalt, és kézzel írjuk be az online shop weboldalának címét.

Ne vásároljunk, vagy ne kezdeményezzünk online fizetési folyamatot publikus WiFi hálózaton. Kávézók, illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai kedvenc vadászterületei az internetes bűnözőknek, ezért online boltba regisztrálni is csak védett hálózaton szabad - figyelmeztet a cég.Törekedni kell a megbízható üzlet és fizetési opció - például PayPal - kiválasztására, és a megbízható adatvédelemre. Ez utóbbinál mindig ellenőrizzük, hogy az online bolt címe HTTPS-sel kezdődik-e - teszik hozzá.

A Budapesti Békéltető Testület ajánlása szerint fontos, hogy a fogyasztók ne hagyják magukat befolyásolni azzal, hogy az ajánlat csak egy bizonyos, rövid ideig érvényes. Minden esetben össze kell hasonlítani az azonos vagy hasonló kategóriájú termékek vételárát és az egyéb szerződéses feltételeket is más forgalmazók ajánlataival, és csak ezt követően, valamennyi lényeges információ birtokában szabad szerződést kötni.

Rámutatnak: azzal a vállalkozással ne kössenek szerződést, amely nem tette közzé internetes honlapján legalább az alapadatokat. A fizetés és a kiszállítás pontos feltételeiről tájékozódni kell a szerződéskötés előtt.

A fogyasztó 14 naptári napon belül indokolás nélkül elállhat a szerződéstől, amit a termék átvételétől kell számítani. A vitás kérdések ingyenes és gyors rendezéséhez a békéltető testület nyújt segítséget. 

MTI
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó