A kormány támogatja a vasárnapi pihenőnapot
A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását - mondta Varga Mihály. A kabinet nem kapott bizonyítékokat Goodfriendtől.
2014. december 4. 19:01

A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

Egy kérdésre válaszolva a miniszter közölte: mivel a jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyik szakszervezet korábbi közlése szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

Az állam megveszi a Budapest Bankot

A magyar állam megveszi a Budapest Bankot, az eddigi tulajdonos GE és a magyar kormány az erről szóló előszerződést csütörtökön írta alá - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön tájékoztatón.

Jövő év első fél évének végére zárulhat a Budapest Bank átadás-átvétele - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Ismertette: a most megkötött előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja.

A Budapest Bank jövőjéről ugyan csak később dönt a kormány, de hosszú távon nem cél az állami tulajdon megtartása, egy-két éven belül magántulajdonba kerülhet, akárcsak az MKB - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: a magyar bankrendszer most kezd a helyes tulajdonosi arányra beállni. Az MTI kérdésére azt válaszolta: 2010-ben a kormány célja az volt, hogy a bankszektorban a magyar tulajdon aránya elérje az 50 százalékot, ez a két bank - MKB, BB - megvásárlásával teljesült.

Varga Mihály a BB megvételétől a verseny erősödését, a szolgáltatás színvonalának emelkedését várja. A miniszter korainak tartotta annak megválaszolását, hogy összevonják-e a bankot az MKB-val.

A kabinet nem kapott bizonyítékokat

A magyar kormány nem kapott olyan dokumentumot, amely bizonyítékokat tartalmazna az amerikai beutazási tilalom ügyében - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz friss számában megjelent interjújában arról beszélt, az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: "azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is". Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy "nem, az a két papírlap nem bizonyíték". Azt is közölte: magyar állampolgárok és cégek is adtak információt a magyar hatóságoknak az adóhatóságon belüli csalásokról.

Kovács Zoltán sajtótájékoztatóján kérdésre úgy reagált: ha valaki vádol, akkor mondja meg, mivel és csatolja a bizonyítékokat.

Magyarország jogállam, "egy szövetségestől és baráttól főleg elvárjuk, hogy ilyen ügyekben teljesen tisztán, egyértelműen és felelősen nyilvánuljon meg. Ez mind a mai napig nem történt meg" - közölte a kormányszóvivő.

"Az a fecni nem több, mint egy fecni, azon nincsenek bizonyítékok" - mondta arról a dokumentumról, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át korábban a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban. Kovács Zoltán kijelentette: "más olyan dokumentumról, amelyben bizonyítékok lennének, nincs tudomásunk", ilyet a magyar kormány a mai napig nem kapott.

A kormányszóvivő újra elítélte a szenátor szavait

A magyar kabinet nevében a kormányszóvivő ismét elítélte John McCain amerikai republikánus szenátor Magyarországgal és Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos szavait, egyúttal üdvözölte, hogy "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból.

Kovács Zoltánt azzal kapcsolatban kérdezték csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy John McCain ismételten aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban amerikai idő szerint szerda este kiadott közleményében.

A kormányszóvivő szerint az, hogy McCain szenátor mennyire van tisztában a magyarországi helyzettel, részben kiderül azokból a klisékből és mondatokból, amelyeket megint használt.

Kovács Zoltán azt mondta, "mi napnál világosabban látjuk, hogy az elmúlt években oly sokat sulykolt, alapvetően csak a minket kritizáló álláspontot tükröző kijelentések mögött (...) többségében az ismeret hiánya" áll.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor 2008-ban hősnek nevezte McCaint, a szóvivő azt válaszolta: a szenátort a katonai fogságban szerzett tapasztalatai vitathatatlanul nemzeti hőssé teszik az Egyesült Államokban, a más ügyekben fennálló nézeteltérés nem befolyásolja a személyes érdemeit.

McCain szenátor Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos kijelentéséről Kovács Zoltán azt mondta: bíztak benne, hogy az amerikai politikus nem a magyar kormányfőre vonatkoztatva tette az ominózus kijelentését, mert nincs oka így nyilatkozni. Teljes mértékben elfogadhatatlan, amit mondott, a szenátor szavait a magyar kormány mélységesen elítéli - közölte.

Emlékeztetett egyúttal, hogy Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szintén elhatárolódott a szenátor több kijelentésétől is.

A kormányszóvivő egyben üdvözölte, hogy Colleen Bell személyében "végre nagykövet érkezik" Magyarországra az Egyesült Államokból.

Hozzátette, a két ország közötti politikai nézeteltéréseket a legmagasabb politikai, diplomáciai szinten kell megoldani.

John McCain arizonai republikánus szenátor az új amerikai nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazás alkalmával "totálisan alkalmatlannak" nevezte a jelöltet arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely egy "nagyon fontos ország, ahol rossz dolgok történnek". Azt mondta: "nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek".

mti
MTI Hírfelhasználó