Összevissza beszél Amerika
Egyre több az ellentmondás az amerikai kitiltások indoklása körül. A magyar miniszterelnököt újfasiszta diktátornak bélyegző John McCain republikánus szenátor szerint André Goodfriend amerikai ügyvivő a tilalmakkal egyes politikai lépések visszavonását szerette volna elérni, maga a diplomata eddig a korrupció gyanújával magyarázta a lépést.
2014. december 5. 08:58

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője elhatárolódott McCain botrányos nyilatkozatától, míg Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője szerint a szenátor szavainak magyarázata az ismeret hiánya.

Az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikó nyílt levélben tiltakozott amiatt, hogy Goodfriend egy lapinterjúban arról beszélt, az adóhatóság vezetője konkrét bűncselekményben érintett. – Kijelentését ezúttal nem hagyhatja magyarázat nélkül. Valakinek a becsületébe gázolni, valakit rágalmazni nem lehet következmények nélkül. Ez ugyanis itt, Magyarországon bűncselekmény – fogalmazott Vida Ildikó. A kormány továbbra is várja az állítólagos bűncselekményeket alátámasztó bizonyítékokat, az amerikai fél szerint viszont azok már a kabinet rendelkezésére állnak.

John McCain szenátor szerint az amerikai kitiltási ügy hátterében az Orbán-kormány – demokratikus értékeket gyengítő – politikai lépései állnak. A republikánus politikus nyilatkozata főként azért érdekes, mert André Goodfriend amerikai ügyvivő korábban többször nyomatékosította, a hat személlyel szemben foganatosított szankciónak az oka a korrupció.

Az Orbán Viktort neofasiszta diktátornak nevező John McCain szenátor szerda este kiadott, részletesebb nyilatkozata újfent rávilágított a Magyarország elleni amerikai támadássorozatban rejlő ellentmondásokra. Míg az amerikai külügyminisztérium és a budapesti nagykövetség korrupciós ügyekkel indokolja a magyar illetékesek kitiltását, addig a republikánus honatya szerint „André Goodfriend amerikai ügyvivő ezt a tilalmat figyelmeztetésnek nevezte annak érdekében, hogy vonják vissza azokat a politikai lépéseket, amelyek gyengítik a demokratikus értékeket”.

McCain úgy véli: „A demokrácia a jogállamiság tisztelete, a hatalmi ágak szétválasztása, valamint a gazdasági, polgári és vallási szabadságjogok védelme nélkül nemcsak nem kielégítő, hanem veszélyes is. Ez magával hozza a szabadság erózióját, a hatalommal való visszaélést, az etnikai megosztottságot és a gazdasági korlátozásokat. Ezeknek mind tanúi vagyunk Magyarországon, amióta Orbán miniszterelnök hatalomra került.”

A szenátor állásfoglalása szerint Orbán Viktor miniszterelnök 2010-es hatalomra jutása óta „antidemokratikus alkotmányos változásokat” léptettek életbe, „korlátozták” a magyar bíróságok függetlenségét, civil szervezeteken „ütöttek rajta”, a civil társadalmat „üldözték”, a sajtószabadságot „megnyirbálták”. – Lépéseit Orbán miniszterelnök egy új, az illiberális demokrácián alapuló állammodellre való felhívásban indokolta meg, de elképzelése kihívást jelent az Európai Unió és a NATO alapvető értékeivel szemben – írta John McCain, akit az említett lépések „mély nyugtalansággal töltöttek el a demokratikus normák magyarországi eróziója miatt”.

Az Egyesült Államokból érkező jelzések ellentmondásosságára világított rá a szenátor kijelentésére adott amerikai külügyminisztériumi reakció is. Marie Harf szóvivő szerint nem meglepő, hogy nem osztanak több olyan nézetet, amelyet McCain szenátor a magáénak vall. Kérdésre válaszolva „természetesen” ebbe a kategóriába sorolta a magyar kormányfőre vonatkozó „újfasiszta diktátor” minősítést is. A külügyi szóvivő újfent kiállt Colleen Bell nagykövet személye mellett is.

Goodfriend – akit McCain botrányos kijelentései nyomán szerdán bekéretett a Külgazdasági és Külügyminisztérium – a Story Tv Hír24 műsorában arról beszélt, hogy a találkozó barátságos hangvételű volt. A diplomata a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárral, Magyar Leventével találkozott, és megvitatták McCain szenátor kijelentéseit. A megbízott ügyvivő szerint a szenátor nem mondott újdonságot, az általa felvetett problémákat ugyanis az Egyesült Államok korábban már mind jelezte a magyar kormánynak, sőt Magyarország uniós partnerei is szóltak. – Inkább a kijelentések tartalmára szeretnénk koncentrálni ahelyett, hogy ki mondta őket – fogalmazott.

Az amerikai republikánus szenátor durva kijelentései kedden, Colleen Bell leendő magyar nagykövet szenátusi megszavazása előtt hangzottak el. McCain az ellen tiltakozott, hogy a Gazdagok és szépek című filmsorozat volt producerét küldjék hazánkba. Szerinte ugyanis az ország és a nyelv ismerete nélküli Colleen Bell „totálisan alkalmatlan” arra, hogy Magyarországon legyen nagykövet, amely „nagyon fontos ország, ahol nagyon rossz dolgok történnek”.

Magyar Nemzet
MTI Hírfelhasználó