Az LMP ellenzéki összefogást akar
Nem támogatja Kész Zoltán független jelöltet a Lehet Más a Politika a február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választáson. Schiffer András pártja inkább egy olyan jelöltet keresne, aki az összes ellenzéki párt szavazójának is elfogadható, vagyis az MSZP-nek és a Jobbiknak is – írta az Index csütörtökön.
2014. december 5. 09:25

Schiffer András az Indexnek elismerte: voltak informális egyeztetései a Jobbikkal és az MSZP-vel is azért, hogy egyetlen jelölt álljon szemben a Fideszével.

Az LMP társelnöke azt mondta, hogy teljes mértékben tisztában vannak a veszprémi választás súlyával, és nem is a közjogi kétharmad megroppantása, hanem annak politikai-lélektani jelentősége a fontos. Szerinte nem egyik-másik ellenzéki párt sikere a tét, hanem a rendszer lebontásának megkezdése, ebben pedig az MSZP és szövetségesei, illetve a Jobbik és az LMP között van egy pillanatnyi érdekegyüttállás.

Nem ragaszkodnak az LMP-s jelölthöz

Az Index ismertetése szerint Schiffer azonban úgy számol, hogy a körzet nem hasonlítható az újpestihez vagy a szegedihez, vagyis bármi is történik február 22-ig, Veszprémben a Fidesz „legrosszabb formájában is” tud hozni 40 százalék körüli eredményt. Ráadásul a város körüli településeken rendkívül erős a Jobbik: áprilisban 16 százalékot szereztek, míg az LMP 6 százalék körüli bázissal rendelkezik. Schiffer úgy érvel, már csak ezért sem lehet túl sok esélye bárkinek a Fidesszel szemben, ha ennek a két pártnak a szimpatizánsai nem állnak mögé.

Szerinte ahhoz, hogy le lehessen győzni a Fideszt, egy olyan ember kell, aki alkalmas arra, hogy a 2014 áprilisában a Fideszre szavazó jobbközép választóktól is tudjon hozni szavazatot – elfogadható az LMP számára, és legalábbis nem elfogadhatatlan és ellenszenves a jobbikos szavazóknak.

Ez nem érzelmi kérdés, ez egyszerű matematika. Először van az LMP történetében olyan választás, amikor nem ragaszkodunk hozzá tűzön-vízen át, hogy LMP-s legyen az LMP által támogatott jelölt – magyarázta Schiffer András.

Közösen támogatott ellenzéki jelölt kell

Schiffer az MSZP és a Jobbik, illetve az Együtt felé is jelezte: nyitottak arra, hogy amennyiben találnak egy helyben elismert, mindegyik párt szavazótáborának elfogadható jelöltet, saját hivatalos jelöltjük, Gerstmár Ferenc visszaléphet a javára: „világosan és félreérthetetlenül közöltük az ellenzéki versenytársakkal, hogy ebben a sajátos veszprémi helyzetben nem zárkózunk el egy közösen támogatott ellenzéki jelölt elől”.

De ez nem Kész Zoltán

Kész Zoltán független jelöltet – akit az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a MoMa is támogat – azonban nem támogatja az LMP. Schiffer azt állítja, hogy róla senki nem kérdezte meg pártját, sem helyi, sem országos szinten. Jelöléséről azt gondolja, a baloldali pártok jól tudták, hogy a „szabadpiaci fundamentalista” Kész Zoltán az LMP-nek és a Jobbiknak sem lesz elfogadható, és nem tud új szavazókat behozni a baloldal eddigi táborához képest.

Már szóba került egy lehetséges név

Az LMP december 23-áig fog dönteni arról, hogy kit támogatnak a veszprémi időközi választáson, és egyelőre tovább keresik azt a személyt, aki az összes ellenzéki szavazó számára elfogadható lehet. Egy ilyen nevet Schiffer csütörtökön közölt a szocialistákkal, és ez a jelölt neki igent is mondott – olvasható az Indexen.

MTI nyomán
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • EU-csúcs: Charles Michel már tárgyalt Orbán Viktorral
  Órákon belül kezdetét veszi az állam- és kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója Brüsszelben, ahol az országvezetők a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről (MFF) próbálnak majd megállapodni.
 • Gyurcsányék ismét hátba támadták az MSZP-t
  A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz csatlakozik két MSZP-s polgármester is – számolt be róla az Index. Mivel a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott, ezért a XVIII. kerületet vezető Szaniszló Sándornak és Kiss Lászlónak, Óbuda polgármesterének is megszűnik MSZP-s párttagsága.
 • London meg tudná rendezni az idei olimpiát Tokió helyett?
  Shaun Bailey konzervatív polgármesterjelölt szerint London meg tudná rendezni az idei olimpiát és paralimpiát, ha a koronavírus-járvány miatt Tokióból el kell mozdítani a sporteseményt.
MTI Hírfelhasználó