Amerikai belpolitikai játszma mellékszereplője lettünk
A politológus szerint alapvetően egy amerikai belpolitikai játszma zajlik, amelyben csak mellékszereplő Magyarország.
2014. december 5. 10:17

A republikánusok nyomás alá helyezték a Barack Obama elnököt, aki a novemberi félidős választási eredmények után januártól "béna kacsává" válik, és a külpolitika marad az egyetlen terület, ahol sikereket érhet el, javítva a 2016-os elnökválasztáson egy demokrata jelölt esélyeit. John McCain republikánus szenátor szavait ez alapján kell értelmezni - magyarázta Kiszelly Zoltán az M1 Az Este című csütörtöki adásában.

Elhatárolódott az amerikai külügyminisztérium szóvivője több olyan kijelentéstől, amit John McCain republikánus szenátor Magyarországgal kapcsolatban tett az új budapesti nagyköveti kinevezéséről szóló felsőházi szavazás előtt. McCain a magyar miniszterelnököt - neve említése nélkül - újfasiszta diktátornak nevezte. Marie Harf szóvivő szerint „nem meglepő”, hogy a diplomáciai tárca nem oszt több olyan nézetet, amelyet a szenátor vall. Kovács Zoltán kormányszóvivő úgy reagált: teljes mértékben elfogadhatatlan, amit a szenátor mondott, szavait a magyar kormány mélységesen elítéli.

November elején időközi választásokat tartottak Amerikában, ahol a demokraták vereséget szenvedtek, a republikánusok viszont megerősödtek. Barack Obama elnöknek két éve maradt a mandátumából, a hátralévő időben viszont „béna kacsává” válik, mert nem lesz többsége a kongresszusban, ezért inkább a külpolitika irányába fordul – állapította meg Kiszelly Zoltán. A politológus szerint alapvetően egy amerikai belpolitikai játszma zajlik, amelyben csak mellékszereplő Magyarország - és Argentína-.

McCain azzal vádolja az elnököt, hogy rosszul képviseli az amerikai érdekeket külföldön. A veterán szenátor szerint túl sok a politikai kinevezett - az amerikai nagykövetek körülbelül 40 százaléka ilyen, nem pedig karrierdiplomata -, Magyarország és Argentína viszont túl fontos ahhoz, hogy a két országba „kampánypénz-gyűjtőt” delegáljon nagykövetként Amerika. McCain olyan értékeket is számon kér mostanság, amelyeket korábban a demokraták hangoztattak, ezzel is mutatva, hogy a republikánusok is odafigyelnek ezekre, mivel két év múlva elnökválasztást tartanak az USA-ban – magyarázta.

Erre azért van szükség – folytatta, mert a republikánusok bizonyos kérdésekben - az egészségbiztosítás vagy a bevándorlás kapcsán - nyomás alá helyezték Obamát, így az elnöknek egyedül a külpolitika maradhat meg sikerterületként. A republikánusok ugyanakkor nem engedik, hogy ezt elérje, mert azzal javíthatja a következő demokrata párti elnökjelölt esélyeit 2016-ban – mutatott rá Kiszelly Zoltán.

Úgy vélte, vitathatatlan ugyanakkor, hogy Washington Magyarországra is nyomást akar gyakorolni, hiszen a Fidesz megnyert három választást, belülről nincs olyan ellenzék, amely az amerikaiak által fontosnak tartott értékek és geostratégiai érdekek képviseletével nyomás alá tudná helyezni a kormányzatot. Bár tüntetések vannak, de azok érdemben nem tudják ezt elérni, ezért az amerikaiak kívülről tesznek arról, hogy a nekik tetsző változások bekövetkezzenek, és közben megpróbálják az amerikaiak által gondolt helyes irányba terelni a magyar kormányt – hangsúlyozta.

A szakértő álláspontja szerint a kabinetnek ilyen helyzetben tárgyilagosnak kell maradnia, nem veheti fel azt a stílust, amelyet McCain használt. Továbbá még inkább meg kell mutatnia, hogy a megfogalmazott vádak nem stimmelnek – fűzte hozzá. Bár a kormány a konszenzus felé mozdult, ám azt mégse hagyhatta, hogy így beszéljenek a kormányfőről – állapította meg. Emlékeztetett: Amerikának számos nagyon súlyos konfliktusa volt korábban más szövetségeseivel (Izraellel vagy Németországgal) is, de mindig meg tudtak egyezni. Erre van esély Magyarország esetében is, Paks kapcsán ugyanakkor várható még nyomásgyakorlás – húzta alá.

hirado.hu - M1 Az Este
MTI Hírfelhasználó