Központi gázelosztó akar lenni Magyarország
Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára hétfőn görög, bolgár és román vendégekkel tárgyalt a Déli Folyosóról Athénban, vagyis arról, hogy a Görögországon átvezetendő gázvezetékre a másik három ország is rákapcsolódhasson.
2014. december 6. 12:20

A Déli Folyosó ránk eső része másfél-két év alatt megépíthető, a csővezetékrendszer, ha részletekben is és nem a kívánt funkcióban, de létezik. Ezek összekötése és az egyéb infrastruktúrák kiépítése jóval olcsóbb, mint a Déli Áramlat kivitelezése lett volna. Utóbbi beruházás elmaradását sajnálja a magyar kormány, komoly reményeket fűzött ugyanis hozzá – mondta Mikola István a Duna Televízió Közbeszéd című pénteki műsorában.

A Déli Folyosó projektet, amelyen keresztül Azerbajdzsánból szállítható majd gáz, Európa és Oroszország is támogatja – folytatta. Az osztrákok is közvetve jelezték, hogy szeretnék, ha hozzájuk is elérne a vezeték. Érdeklődik továbbá Ukrajna, amely Magyarország felől juthat gázhoz – mutatott rá az államtitkár. Mikola István emlékeztetett: Budapest korábban is szállított Kijevnek, és továbbra is kész erre, ha Ukrajnának szüksége lesz gázra, akkor a lehetőség adott hozzá. Elmondta azt is, a magyar kormány tudatosan azon dolgozik, hogy Magyarország központi gázelosztó szerepbe kerülhessen. Korábban Európa is kérte, hogy töltsük fel a gáztározóinkat, ami megtörtént, mivel regionális felelősségünk van a gázellátásban – tette hozzá.

Az energiabiztonságra kitérve úgy vélte, ahhoz, hogy az megteremtődjön Magyarországon, illetve Közép- és Kelet-Európában, szükség van gázra déli irányból, egy fővezetéken Azerbajdzsánból, a skandinávok felől az Északi Áramlatból, illetve orosz forrásból. Ezen kívül kell atomenergia, sőt forradalom tapasztalható a megújulók és az alternatív energiák terén is. Nagyon összetett tehát, de az energiabiztonság legfontosabb komponense ma a gázellátás biztonságának megszervezése – emelte ki, hozzáfűzve: komoly tartalékok vannak még a hatékonyabb felhasználásban is.

hirado.hu - Duna TV
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó