Goodfriend problémákat lát
A budapesti amerikai ideiglenes ügyvivő a magyar-amerikai szoros szövetségi kapcsolat többszöri említése mellett kritikai megjegyzéseket tett.
2014. december 6. 10:13

A magyar kormánynak az energiafüggetlenségért tett lépéseivel, illetve a jó kormányzáshoz való viszonyával kapcsolatban nyilatkozott a Népszava szombati számában megjelent egész oldalas interjújában.

André Goodfriend nem kívánta értelmezni Orbán Viktor szavait, hogy támadják Magyarország függetlenségét az energiapolitika, a pénzügyek, a kereskedelem terén azok, akik 2010 előtt haszonélvezői voltak a függőségnek. Kifejtette: az fenyegeti Magyarország energiafüggetlenségét, hogy Oroszországból terveztek második csővezetéket építeni, illetve hogy az atomenergia szerepét is növelni akarják. "Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy segítse Magyarországot az energiafüggetlenség megteremtésében."

Szükséges lenne az európai infrastruktúra kiépítése, hogy az országok többféle forrásból elégíthessék ki olaj- és gázszükségletüket, nem csupán Oroszországból. Jelenleg egyirányú a vezeték, s ez Európát is, Magyarországot is rendkívül kiszolgáltatottá teszi. Ha ez megváltozik, a Közel-Keletről s akár az Egyesült Államokból is érkezhetnek az energiahordozók - magyarázta az ügyvivő.

Arra a kérdésre, hogy lát-e változást a kormány hozzáállásában a magyar-amerikai diplomáciai csatározásokban Goodfriend úgy válaszolt: "véleménycsere folyik". Képesek vagyunk a jó és a rossz dolgokról is beszélni, s ez azt mutatja, hogy ez egy erős kapcsolatrendszer - mondta.

Pozitív nyilatkozatok hangzottak el szerinte magyar részről az Oroszország elleni szankciók ügyében, Ukrajna kérdésében. Ugyanakkor megjegyezte: "a jó kormányzás terén is vannak megbeszélések, de nem látjuk, hogy történne bármi, legyen szó akár az átláthatóságról vagy a kormánytisztviselők elszámoltathatóságáról".

Azzal kapcsolatban, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke be kívánja perelni rágalmazásért, és ebben Orbán Viktor is támogatta őt, az ügyvivő kijelentette: "elképzelhető, hogy a hölgy meg is valósítja azt, amit beígért, de meg kell mondjam, nagyon érdekes, vajon hogyan is akar hozzáfogni. Ha egy személy vitatja az Egyesült Államok döntését belépésének megtiltásáról, akkor vízumért kell folyamodnia, s e folyamatban megvitathatjuk, miért tiltottuk ki."

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye John McCain szenátor felszólalásáról a leendő magyarországi nagykövet meghallgatásán, André Goodfriend elmondta, bár nem mindennel értenek egyet, "jó néhány olyan aggodalmat megfogalmazott, amelyet korábban más országok és az Egyesült Államok is felvetettek. Ezeket az aggodalmakat mindenképpen osztjuk" - fogalmazott az ügyvivő.

MTI
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Őszinte szavak vagy három százalék
  Gombaszög. Egyszerre földrajzi helynév és intézmény. Az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán megbúvó festői katlan immár kilencven éve a felvidéki magyarság egyik legfontosabb találkozóhelye.
 • A normalitás nem lehet illegalitásban
  Nem az a legfőbb kérdés, hogy miért akart népviseletbe öltözve provokálni egy transznemű Hollókőn, hanem hogy Magyarországon egyáltalán eljárás alá vontak és elmarasztaltak emiatt egy vállalkozást.
 • Ujhelyi megfenyegette Ursula von der Leyent
  Az MSZP bukott kampányfőnöke és egyetlen EP-képviselője Facebook bejegyzésében beleszállt Ursula von der Leyenbe, aki szerinte narancsszemüveget hord és nyilván Orbán zsebében van.
MTI Hírfelhasználó