Az MSZP megváltoztatja a vasárnapokat
Az MSZP azt javasolja, hogy azok, akik vasárnap is dolgoznak, dupla pótlékot kapjanak – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten sajtótájékoztatón a párt választmányának ülése után.
2014. december 7. 10:36

Tóbiás József úgy fogalmazott: a vasárnap legyen „vásárnap”, ezért az MSZP minden olyan szervezetet támogat, amely ezért „hadba száll”.

Véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt napokban újabb tanújelét adta, mennyire elszigetelődik a magyar valóságtól, ugyanis világosan látszik, hogy hat nap munkával négymillió ember nem tud megélni Magyarországon. A családok emellett úgy alakították ki a szokásaikat, hogy a szombat és a vasárnap a vásárlásé – érvelt. A pártelnök azt mondta, bármilyen döntést is hoz a jelenlegi kormány, az MSZP megváltoztatja, és dupla pótlékot kell kapnia minden egyes dolgozónak, aki vasárnap azért dolgozik, hogy a családját fenntartsa.

Tóbiás József elmondta, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyházak autonómiáját, vegye komolyan Erdő Péter bíboros elmúlt napokban megfogalmazott kritikáját. Se az egyházi törvény módosítása, se a szociális ellátórendszer átalakítása ne történjen meg az egyházak egyetértése nélkül – közölte.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek csütörtökön súlyosan aggályosnak nevezte a kormány esetleges szándékát, hogy a szociális intézmények nagy részét egyházi fenntartásba adja. Erdő Péter kitért arra is, a történelmi egyházak aggódnak, hogy a kormány teljesen új egyházi törvényt készül alkotni.

Tóbiás József ismét lemondásra szólította fel Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét, mert miatta sérül az általa vezetett intézmény erkölcsi megítélése.

Átcsoportosításokat javasolnak

Botka László választmányi elnök közölte, a választmány kezdeményezésére a frakció 400 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a jövő évi költségvetésben az oktatás és a szociális területére annak érdekében, hogy ne Magyarország legyen az első ország az EU-ban, ahol a lakosság több mint fele a létminimum alatt él.

Hozzátette: mintegy 270 milliárd forinttal pótolnák az elvont szociális forrásokat, az oktatás területére 130 milliárd forintot fordítanának pluszban, mindezt úgy, hogy nem változnának meg a költségvetés főszámai. Kifejtette: módosító javaslataik forrásai a jelentősen megnövekedett kommunikációs költségek, a felesleges államosítások és a még feleslegesebb állami presztízsberuházások lennének.

Értékelése szerint ha változatlan formában fogadják el a kormány által benyújtott büdzsét, akkor „valódi szociális katasztrófa” fenyeget Magyarországon. A választmányi elnök kifogásolta, hogy jelentősen szűkítik a közgyógyellátás igénybevételének lehetőségét, illetve hogy megszűnik a lakásfenntartási támogatás.

Botka László beszámolt arról is, hogy a választmány előkészítette a jövő hét szombati országos pártértekezletet, amelyen az idei választási évet értékelik és meghatározzák az új baloldali stratégiát.

MTI nyomán
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó