Jean Tirole: több Európára lenne szükség
A 2014-es közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje szerint Európának bizonyos mértékben az a problémája, hogy nem elég mély és kiterjedt az integráció.
2014. december 9. 16:17

Jean Tirole francia közgazdász a piaci erők elemzéséért kapta meg a kitüntetést, amelyet szerdán vesz át Stockholmban. 

Az EFE spanyol hírügynökségnek adott nyilatkozatában Tirole rámutatott: összehasonlítva az európai gazdasági integráció szintjét az Egyesült Államokéval, ahol szintén monetáris unió működik, jól látható, hogy "nincs elég Európa", többre van szükség. Amerikában nehéz helyzetekben sokkal több automatikus stabilizátor és államok közötti automatikus transzfer működik, Európában viszont nincs ilyen mechanizmus, vagy kisebb mértékben létezik, mert "gyakorlatilag nincs egy európai költségvetés". Az Európai Unió költségvetése nagyon kicsi, és alapvetően a mezőgazdaságot szolgálja - mondta.

Európában is létezhetnének az amerikaihoz hasonló mechanizmusok, de nincsenek, mert nem irányozták elő, most pedig nagyon nehéz, mert nagy a különbség Észak- és Dél-Európa között. Nagyon eltérőek a törvények, és Észak-Európában végrehajtották a reformokat, a munkaerőpiacét és az államét, délen viszont nem - jelentette ki a professzor, aki úgy véli, hogy például ezért nem lehet létrehozni a közös európai munkanélküliségi biztosítást, amely automatikus stabilizátor lenne, hiszen a németek nem akarnának fizetni spanyol vagy francia munkanélkülieknek.

A "több Európát" korábban kellett volna megteremteni, amikor még nem volt olyan nagy a különbség Észak- és Dél-Európa között. A déli országoknak nincs más választásuk, mint végrehajtani a reformokat, bármilyen költségesek és fájdalmasak legyenek, miként azt Spanyolországban már jól tudják - fejtegette a professzor, aki azt szeretné, hogy Franciaország is késlekedés nélkül lásson neki a reformoknak, mielőtt rosszabbra fordulna a helyzet.

Az 1953-ban született Jean Tirole a toulouse-i Ipargazdasági Intézet Jean-Jacques Laffont Alapítványának elnöke, és alapító tagja a Toulouse-i Fejlett Tanulmányok Intézetének. Munkásságában rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik. A piaci szabályozást az egyes ágazatok sajátosságaihoz kell igazítani, és nem pedig általános szabályokat bevezetni, például árplafont megállapítani, ami többet árt, mint használ - így indokolta a Svéd Királyi Akadémia a Nobel-díj odaítélést napjaink egyik legbefolyásosabb közgazdászának.

Tirole nem kíván választ adni azokra a kérdésekre, amelyek az olyan nagy internetes cégek, mint a Google és az Európai Bizottság közötti vitákat illetik. Mindazonáltal hangsúlyozta, hogy fontos megérteni: olyan szektorokról van szó, amelyek nagyon gyorsan fejlődnek. Ezért a versenyt szabályozó hatóságoknak jól meg kell érteniük az interaktív tevékenységek, szolgáltatások piacán működő vállalatok üzleti modelljét és fel kell rá készülniük, mert "nagyon, nagyon gyorsan mozog" a piac. És mint mindig, biztosítani kell a versenyjog érvényesülését, hogy az új vállalatok beléphessenek a piacra - tette hozzá, elismerve, hogy vannak szektorok, amelyekben létezik a monopolizálódás bizonyos tendenciája. Példaként említette a Windows-t és Google-t, amelyek esetében a helyzet kissé olyan, hogy a "győztes mindent visz".

Bár egyáltalán nem meglepő, hogy bizonyos helyzetekben monopóliumok alakulnak ki, az a legfontosabb, hogy ha van egy jobb vállalat, amely például jobb keresőmotort fejleszt ki és új, hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásokkal rendelkezik, be tudjon lépni a piacra, ha ezt akarja - szögezte le Tirole.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó