Sok embernek nem okozna változást a vasárnapi zárva tartás
A családtagok, ha nem is mindig egymással, de egymás mellett lesznek, ez pedig már önmagában nagyon sokat számít a gyereknek.
2014. december 10. 09:34

Ezt mondja a pszichológus. Aki pedig eddig a plazába vitte a gyereket, kénytelen lesz elgondolkodni, hogyan tud kevésbé modernizált élményt nyújtani neki, egy kicsit lelassulni, megállni, és örülni a pillanatnak.

Várhatóan jövő héten szavaz a parlament a szabad vasárnapról. A törvényjavaslat szerint csak olyan boltok maradhatnának nyitva, ahol a tulajdonos szolgál ki, és az üzlethelyiség nem nagyobb 400 négyzetméternél. Ezzel a jogszabályt benyújtó KDNP szavazóinak tett régi ígérete valósulna meg: a vasárnap legyen a családoké.

A 180 percben megszólaló, az intézkedést üdvözlő pszichológus szerint sok embernek semmilyen változást nem jelent majd az életében a boltok zárva tartása, hiszen eddig sem volt rá igényük, hogy a vasárnapokat valamilyen színes forgatagban töltsék, őket így biztosan nem éri sokk. Mások ezentúl családi mozi-délutánokat szerveznek majd, társasoznak, és a családtagok, ha nem is mindig egymással, de egymás mellett lesznek, ez pedig már önmagában nagyon sokat számít a gyereknek.

A szabad vasárnap annak a munkavállalónak biztosan óriási segítség - teszi hozzá a szakember -, aki otthon lehet a családjával, ahelyett, hogy dolgozna, annak pedig, aki eddig a plazába vitte ilyenkor a gyereket, egyszerűen el kell gondolkodnia, hogyan tud kevésbé modernizált élményt nyújtani a gyereknek, egyszerűen otthon jól lenni, egy kicsit lelassulni, megállni, örülni a pillanatnak. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a családmodellt igazán a közös programokból tanulhatja meg a gyerek, ez pedig sérülhet, és a családkép bizony sérülhet, ha nincsenek ilyenek.

A kereskedelemben dolgozók közt éles vita alakult ki az elmúlt hetekben. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél, amely alaposan körüljárta a körülményeket, úgy látják, a szabad vasárnaptól nem kell félni, emiatt nem kell majd munkavállalókat elbocsátani, mert a kiskereskedelemben a vasárnapi forgalom nem olyan számottevő, hogy az egy átalakulás során nem oszlana meg a hét másik hat napján.

A kiskereskedőket tömörítő Kisosz szerint viszont a januártól életbe lépő adóváltozások és a várható törvénymódosítások végeredménye csak elbocsátás lehet. Ha ugyanis csökken a munkaidőalap, az üzlet működtetésével járó költségek pedig emelkednek, az egyetlen racionális válasz csak a létszámcsökkentés lehet. Ezt azonban a szakszervezetnél vitatják, azt mondják, a boltok már most is a működésük határán vannak, olyan alacsony létszámmal mennek, az elbocsátás egy „totális jogellenes működéshez” vezetne.

MR - 180 perc
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
  • Református óvodát adtak át Sárospatakon
    Református óvodát adtak át Sárospatakon szerdán, a létesítmény a kormány anyagi támogatásával a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében épült fel.
MTI Hírfelhasználó