A kultúrharc folytatódik
Támadások egy szobrászművész ellen
Folyik egy kiváló művész, Kligl Sándor lejáratása nemtelen eszközökkel.
2014. december 11. 15:14

Sok unalmas szoboravatáson voltam, de egyre sem emlékszem. De életem egyik meghatározó élménye volt Kligl Sándornak a szegedi megyeháza előtti, a Don – kanyarban harcoló magyar katonáknak emléket állító szobra. Talán két éve, így télen arra jártam, Budapestről ott visz be a belvárosba az út, s a hóesésben földbe gyökerezett a lábam. Percekig ott álltam, s néztem, és mindent tudtam és éreztem, amit a mű üzenni akart. Az elmúlt 25 évben ilyen nagyszerű alkotást nem láttam. Épp ezért döbbentett meg az az eszement rosszindulat és megnyilatkozó gyűlölködés, az a tényekkel köszönő viszonyban sem lévő csúsztatás-áradat, amely most a balliberális médiát elöntötte a közel 70 éves népszerű szobrászművésszel szemben.

Érdekelni kezdett, mi van e mögött.  Közel ötven évig tudott szobrokat alkotni, két éve nem tud? Miért baj, hogy vannak munkái, felkérései? Akár több városból is, mert a köztéri szobrászat egyértelműen az a műfaj, ahol elsősorban az állam vagy az önkormányzatok a megrendelők. Viszont a szocialista kormányzat 8 éve alatt is folyamatosan alkotott, ahogy ez a www.kligl.hu honlapjáról kiderül, kapott tehát megrendeléseket, felkéréseket. Mi most a probléma? Rászántam a hétvégét, hogy utána olvassak. S a honlapokból néhány órás böngészéssel egészen más jött le.

Nézzük a tényeket az állításokkal szemben!

Kligl Sándor a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának tagja, nem vezeti az NKA-t (nemcsak most, hanem korábban is tagja volt az akkor még Jankovics Marcell vezette NKA- bizottságnak, ezt sehol nem említik meg). Nem szavazhat meg magának, egyetlen önkormányzatnak sem támogatást, mert ő a főbizottság tagja, akik az Alap stratégiai céljait és az ehhez tartozó elvi kereteket szabják meg. Amúgy a Bizottságnak az elnökön és alelnökön kívül tíz tagja van, Kligl egyike a tíznek, ezzel szemben az Index szerint Kligl vezetésével működik az NKA (sic!).

A pályázatokat - az NKA-nak tíz állandó kollégiuma van - a Vizuális Művészetek Kollégiuma  (egy teljesen más testület, tehát nem a Bizottság, amelyben Kligl van) írta ki és bírálta el, mely elnökből és kilenc tagból áll. A pályázatokat - kizárólag önkormányzatoknak - ők írták ki, a döntést ők hozták. Kligl tehát nem vett részt a döntésekben. Több mint érdekes, hogy őket, a döntéshozókat senki nem kérdezte. A Weöres-szobor kapcsán igen érdekes lehetne Fabényi Júlia művészettörténész, a Kollégium tagjának a véleménye, aki korábban évekig a Baranya Megyei Múzeum igazgatója volt Pécsett, így ismernie kellett az állítólag a pécsi szobrászati hagyományokkal nem összeegyeztethető szobor tervezett helyszínét és a várható művészeti reakciókat is.

A szakvélemény-ügy igazán, ami felbőszített. Jelentősége a nullával egyenlő, senkire nem kötelező, a MANK, mint nonprofit Kft. (Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.) adja ki, s nem hatóság. Miért is kell ez a formaság? Olyan semmitmondó, alig kétoldalas lényegtelen evidenciákat tartalmazó, másfél oldalon általánosságokat leíró szakvélemény. Izzadságszagú az igyekezet, hogy a megrendelő a fizetett szakvéleményért legalább két oldalt olvashasson!  Erre szerintem semmi szüksége nincs senkinek! Elképzeltem, hogy egy író vagy egy zeneszerző is bemutatja regényét, zeneművét, alkotását két „kollégájának”, hogy kiadható vagy bemutatható? Akiknek esetleg épp az jár a fejében, ezt én is megcsinálhattam volna. Amúgy is ez a konkrét „iromány” főleg a helyszínről szól. És akkor mit és minek kell „meghamisítani”, ha amúgy ez csak egy vélemény és senkire nézve nem jelent semmit? Ez az, amit nem tudok felfogni. Vagy a pécsi polgármester az önkormányzati választás előtt nem akart saját magával vitába szállni?  De cenzúráról, egy munkaanyag hamisításáról beszélni barokkos túlzás!

Amúgy azt már csak marginálisan jegyzem meg, felháborító, hogy bár Földes András újságíró veszi a bátorságot, hogy a szobrászművészt és művét minősítse, miközben ő, az újságíró a MANK ügyvezetőjét egy cikken belül hol Attilának, hol Tibornak nevezi és észre sem veszi. Illetve Hornyák Tibort megvádolja, hogy nem tudja leírni helyesen Weöres nevét, majd kiderül, ő a  válaszban a megfelelő  iróniával, direkt Vörösnek írja, amit Földes nyugtáz, miszerint érti ő a viccet – ha nem is szereti -, majd helyesen fogja írni,  de az Indexen ezt már persze korrekten nem jeleníti meg. Nesze neked minőségi újságírás! (http://www.alkotomuveszet.hu/index.php/99-a-mank-nem-hatosag-helyreigazitasi-kerelem)

Nos, folyik egy kiváló művész, Kligl Sándor lejáratása nemtelen eszközökkel. Az Index újságírója feljogosítja, felkeni saját magát, hogy megmondja, ki a jó szobrász és ki a jelentéktelen. Vajon egy vidéki város amúgy említésre sem méltó szoboravatója, egy magából kivetkőzött, egyébként akasztott nőket festő, magát szobrásznak valló alak otromba akciója miért ér meg több Népszabadságos hasábot és legalább három Index-címlapot?

Mert valaki a Népszabadságban kitalálta, hogy Kligl felesége dr. Lengyel Györgyi, az EMMI közigazgatási államtitkára. Igaz persze, hogy csak a Népszabadság adta őket össze, igaz, hogy nem is élnek együtt, bár kétségtelenül kapcsolatukat elismerik, ezt minden orgánum készpénznek veszi és ráharap. De hát sokkal egyszerűbb minden magyarázat helyett azt állítani, hogy Kligl felesége államtitkár. Megvan a családi vállalkozás prekoncepció! Az is mellékes persze, hogy a minisztérium nem felügyeli az NKA-t, ezért alap az Alap, s nem része a minisztériumnak még a költségvetése sem, ahogy az 1993. évi XXIII. törvény és ennek végrehajtási rendelete szól. De ez az újságírókat érdekelni nem szokta. És itt nem a művész a lényeges, ez a támadás Lengyel Györgyinek szól, aki kemény kézzel és nagy szakértelemmel tartja össze a megaminisztériumot. S bizonyára érdekeket is sértett eközben jócskán.

Aztán ez Lengyel Györgyi főnökének, Balog Zoltánnak is szól, aki kiváló politikus, hihetetlen munkabírással és türelemmel az Orbán-kormány minisztere. Továbbá ez Orbán Viktornak is szól, aki Balog miniszter régi jó barátja, akinek kormányáról be kell bizonyítani, hogy szociálisan érzéketlen, hogy alkalmatlan mindenre… S eközben porig aláznak egy köztiszteletben álló és kedvelt művészt, mindez nem számít.

Nézem Kligl honlapján az alkotásait, és lélekben megkövetem őt, Csongrád megye Díszpolgárát, Munkácsy és Magyar Örökség Díjas szobrászművészünket, akinek köszönhetem azt a szobrot, amitől rögtön eszembe jut, ha azt a szót hallom: szobrászművészet. És ebben sem az Index, sem a Népszabadság és egyéb portálok, a kétes hírnévnek is örülő, lisztező akciózó nem tudnak megingatni.

Bocsánatot kérek mindazok nevében, akik talán némán, de megdöbbenve és Kligl Sándorral mélységesen együtt érezve figyelik az otromba és szervezett rágalmazókat. Mester, minél több alkotással örvendeztessen még meg bennünket!

-gh-

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó