Orbán: Le kell számolni a drogmaffiával
A kormányfő értékelése szerint az útdíjrendszer átalakításának előnyeit a Magyarországon élők élvezik, a megyei matricarendszer pedig összességében jobb lesz a jelenleginél. A kormányfő megtisztítaná az országot a drogmaffiától.
2014. december 12. 09:32

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel kiemelte, hogy az autópályák használói az évi 41 ezer forint helyett 5 ezer forintért válthatnak matricát, míg az országon átutazók ebből kimaradnak.

Az M0-sra és az autópályák fővárosi bevezető szakaszaira utalva megjegyezte: nem az agglomerációt adóztatják, hanem egy megyei matricarendszert vezetnek be, ami összességében a magyar embereknek jobb, mint a mostani.

A miniszterelnök jelezte: igazat ad Bús Balázs óbudai polgármesternek, aki városi hídnak tartja a Megyeri hidat. Szavai szerint lehet azt a szakaszt másként kezelni, de erről majd a szerdai kormányülésen egyeztetnek.

Csütörtökön írtuk meg, hogy értesüléseink szerint európai uniós kötelezettség áll az M0-s egyes szakaszainak fizetőssé tétele mögött. Kovács Zoltán kormányszóvivő megerősítette: az útdíjrendszer átalakítását az uniós és a hazai forrásokból épült útrendszerek egymáshoz való viszonyának rendezése kívánja meg.

Drogmaffia

A kormányfő a hazai drogmaffia növekedéséről beszélt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában és aggodalmát fejezte ki az új szintetikus drogok megjelenése miatt. A kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja a drogmaffiától Magyarországot – jelentette ki.

Kocsis Máté a múlt héten a Facebookon közölte, hogy a 12 és 18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő. A polgármester az oldalán azt írta, hogy a kábítószer életveszélyes, „féltjük tőle a gyermekeket és a jövőnket is”. Szerinte ezért érdemes lenne bevezetni a rendszeres drogkontrollt a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók számára. Az ötletet sokan támadták már e rövid idő alatt is. A Fidesz támogatja a javaslatot, de Rogán Antal frakcióvezető hangsúlyozta, a gyerekek esetében a szülők engedélyére lenne szükség a teszthez.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azzal magyarázta a politikusokra, újságírókra, közbizalmi állást betöltőkre kiterjesztendő drogtesztet, hogy aki drogot fogyaszt, arra nem lehet számítani a drogmaffia elleni küzdelemben, „tisztázni kell, ki hol áll”. Mindeközben a szülőknek segítséget kell adni, hogy gyermekeik ne váljanak áldozattá – fogalmazott, megjegyezve: lehetővé kell tenni, hogy szülői kérésre minden iskolában elvégezhető legyen a teszt.

Kell gáz Ukrajnát kikerülve is

A kormányfő személyes stratégiájának nevezte, hogy minden szomszédos országból érkezzen csővezeték Magyarországra. Felidézte, hogy volt már az ukrán válság miatt gázkrízis Közép-Európában, s ezzel szemben védekezni kell, ezért elementáris nemzeti érdeknek nevezte, hogy gáz Ukrajnát kikerülve is érkezzen Magyarországra.

Kifejtette, hogy január 1-jén üzembe lép a szlovák–magyar gázvezeték, ami az első lehetőség, de a cső mérete miatt csak részleges megoldás, délről, Szerbia felől is szükség van ellátásra. A szomszédos országokkal való összeköttetésekre utalva a miniszterelnök kijelentette: lassan eljutunk oda, hogy Magyarország polgárai, családjai, háztartásai energiabiztonságban vannak.

Ismert, Vlagyimir Putyin december 1-jén Ankarában jelentette be a Déli Áramlat építésének leállítását. „Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedélyt Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezetékrendszer Fekete-tengerben való kiépítését… Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását” – szögezte le az orosz elnök.

Nyugalom és derű

A kormány legfontosabb feladatairól szólva a miniszterelnök hangsúlyozta: a nemzeti érdek politikáját ezután is folyamatosan támadni fogják, ezért figyelni és küzdeni kell, miközben belül nyugalmat kell teremteni, hogy a magyar emberek derűvel élhessék az életüket. A remény egyébként indokolt - tette hozzá -, mert egyre inkább dolgozzuk le történelmi hátrányunkat, gyorsabban növünk, mint az EU, jövőre pedig elindul az ország legnagyobb gazdasági terve is - hangsúlyozta a kormányfő a 180 percben.

MTI nyomán
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Tisztifőorvos: mindenki megfelelő forrásból tájékozódjon!
    Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején.
  • Felkészültünk a tömeges oltásokra, ha jön elég vakcina
    Eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643-nak már a másodikat is beadták. Döntő többségük egészségügyi dolgozó - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó