Útdíj: a szakmai szervezetek nyitottak a párbeszédre
A szakmai szervezetek nyitottak voltak az útdíjjal kapcsolatos párbeszédre a fejlesztési tárcával folytatott szombati egyeztetésen, több kérdést, véleményt is megfogalmaztak, amelyeket a tárca feldolgoz - mondta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az egyeztetést követően újságíróknak.
2014. december 13. 16:53

Alapvetően mindenki ismerte és megértette a kormány szándékát, hogy a magyar közlekedők helyzetén javítson - jelentette ki. Az NFM tájékoztatása szerint a találkozón hét szervezet képviseltette magát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a megyei matrica bevezetése a közlekedők terheinek könnyítését, illetve azt a célt szolgálja, hogy az országban mindenki azonos terheket vállaljon. Hozzátette, hogy az új rendszer bevezetésével több százezer ember járhat jól, mivel nem kell az egész ország területére érvényes éves matricát megvásárolnia, ha arra nincs szüksége.

Említést tett arról is, hogy az egyeztetésen több kérdés, észrevétel is felvetődött, példaként említette, hogy egyes szakmai szervezetek szerint az M0-ás díjasításával  érdemes lett volna megvárni az autópálya teljes kiépítését. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy azonos közlekedési feltételek mellett a díjnak is azonosnak kell lennie, de hogy a változásnak milyen hatása lesz, az szavai szerint később, egy év múlva derül majd ki. Az NFM államtitkár  megerősítette, hogy a kormány még tárgyal az útdíjról.

A díjfizetéssel kapcsolatos kérdésre az államtitkár  elmondta, hogy a meglévő rendszereket fejlesztik tovább, türelmi időt adnak a rendelet hatályba lépését követően január végéig.

Az NFM közleménye szerint a Budapest környéki agglomerációban élők számára az új matricatípus különösen előnyös, egy részüket rá is szoktathatja az autópálya-használatra, hiszen az eddiginél lényegesen olcsóbban vehetik igénybe a gyorsforgalmi utakat egész Pest megyében.

Az évi 5 ezer forintért vásárolható megyei autópálya matrica egy hónapra eső díja alig több mint 400 forint, munkanaponként 20 forint - jegyzi meg az NFM.

A szombati egyeztetésre a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége, a Magyar Autós Szakmai Szövetség, az Autós Nagykoalíció, a Magyar Autóklub, a Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete, a Kulturált Közlekedésért Alapítvány, a Járművezető-Szakoktatók és Képzőszervek Országos Egyesülete, a Nemzeti Összefogás Fuvarozói Fórum alapító tagja, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete kapott meghívást.

hirado.hu - MTI
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó