Gulyás: Körültekintően kell törvénykeznünk
Az alaptörvényre és nemzetközi jogi kötelezettségeinkre tekintettel kell a törvényeket elfogadni, és ez igaz a drogtesztre is, ami nyilván behatárolja, hogy ebből az ötletből mi és hogyan valósítható meg - mondta Gulyás Gergely.
2014. december 13. 17:23

A parlament törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta, az a feladata, hogy egyeztessen az Igazságügyi Minisztériummal és január végéig fogalmazzanak meg jogilag megalapozott véleményt arról, a javaslat megvalósítható-e.

Megjegyezte: ennek a feladatnak eleget fog tenni, és szerinte Trócsányi László miniszterrel teljes egyetértésben tudják jelezni a frakciónak, hogy mi az, ami jogilag lehetséges, és mi az, ami nem. "Ezzel együtt meglepve nézem azt az elképesztő gyűlölködést, ami a javaslat kapcsán kialakult" - tette hozzá.

Mint mondta, rögzíteni kell, a fiatalságnál az egyik legkomolyabb probléma a drogkérdés, és ennek felismerése szerinte nem igényel politikai szimpátiát. Jelezte, utána lehet vitatkozni azon, hogy a megoldási javaslat jó, rossz, esetleg pocsék, kivitelezhető vagy kivitelezhetetlen.

A vasárnapi zárva tartásról a fideszes politikus azt mondta, ez a kérdés nem vet fel jogos alkotmányossági aggályokat. 

"Akik a frakcióban lefolyt vitában – az én véleményemmel szemben – a vasárnapi kötelező pihenőnap bevezetése mellett érveltek, azt mondták, nem biztos, hogy ez a döntés népszerű lesz, de van olyan társadalmi haszna, amely miatt mégis megéri elfogadni" - mondta.

A legfontosabb érv az volt, hogy a kereskedelemben vasárnap ne lehessen senkit munkára kötelezni, ehhez pedig hasonlóan hatékony, a gyakorlatban is érvényesíthető más eszközt az előterjesztők nem láttak - közölte. A politikai következményeket pedig a döntés után kénytelenek vagyunk vállalni - jelentette ki Gulyás Gergely. 

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz mit szólna egy, a zárva tartásról szóló népszavazáshoz, Gulyás Gergely azt mondta, nem hinné, hogy ebben a témában olyan referendumot lehetne tartatni, ahol a részvétel elérné az érvényességhez szükséges ötven százalékot. A veszprémi időközi önkormányzati választásról a politikus kifejtette, az eredmény fontossága sokkal inkább szimbolikus, mint gyakorlati.

Kiemelte, az ország nagyon jól kormányozható a mandátumok több mint felével, de ez valóban egy olyan körzet, ahol nemcsak Navracsics Tibor nyert húszszázaléknyi különbséggel, hanem megközelítőleg a Fidesz-lista is.

Ezért azt a körzetet meg kell nyerni, és nagyon meg lennék lepve, ha ez nem sikerülne - mondta. Gulyás Gergely az interjúban beszélt arról is, hogy aki közhatalmat gyakorol és a közéletben vesz részt, annak a saját vagyonával teljeskörűen el kell tudnia számolni, ami alapvető jogi követelmény. Hozzátette: van viszont egy, a polgári jó ízlés fontosságát mutató, erkölcsi természetű tanulság; Magyarország összességében ma is egy szegény ország, ezért ha valaki közhatalmat gyakorol – hiába szerezte minden vagyonát jogszerűen –, akkor is tudnia kell, hol a határ a jólét és a luxus között.

"Szerintem nem gondolják a választók, hogy egy miniszter teljesen átlagos életet él, és nem is várják ezt el, de van olyan mértékű luxus, amitől egy politikus a mai Magyarországon jobb, ha távol tartja magát" - fogalmazott.

A kitiltási ügyről szólva Gulyás Gergely azt mondta, az itt megfogalmazott vádakat egyértelműen csak jogi eszközökkel lehet tisztázni.

MTI - fidesz.hu
 • Fel vörösök, proletárok
  Hablatyolt, hogy zöld és szabad Budapestet akar, amit vissza kell foglalni. Hogy kitől, természetesen a magyar kormánytól.
 • Soros legyőzte Budapestet
  Lehet persze hőbörögni, lehet hisztériázni meg reggelig antiszemitázni, mondom, hogy lehet, de ettől még a Hálózat kiválóan teljesített.
 • Orbán: 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak
  1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából a Zeneakadémián rendezett díszünnepségen.
 • A teheráni konferencia idejéig vezethetők vissza az 1956-os forradalom előzményei
  Hatvanhárom évvel ezelőtt ezen a napon, Budapesten a műegyetemisták felvonulásával kezdődött az 1956-os forradalom. Közvetlen előzménye az egy nappal korábban tartott nagygyűlésük volt. De valójában az embereknek az ÁVH korlátlan hatalmából, a diktatórikus kormányzásból, a koncepciós perekből és a kommunista vezetésből lett elegük.
 • Mert fényesebb a kard
  A dicsőséget kivívtuk, a falatnyi szabadságunkat elveszítettük. Az elesettekből hősök, a kivégzettekből mártírok lettek. A világ bennünket csodált. Fejezet lettünk a történelemkönyvekben.
MTI Hírfelhasználó