Tét a mentelmi jog
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság indítványozta László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Sebestyén Lajosné magánvádló feljelentése alapján. Döntés az év utolsó ülésének napján.
2014. december 16. 09:44

A büntető feljelentése szerint László Tamás, a fidesz képviselője  2012. július 17. napján, Sebestyén Lajosnét a hozzá címzett szavaival, a becsület csorbítására alkalmas, dehonesztáló kifejezésekkel illette.

Sebestyén Lajosné ezt követően, 2012. augusztus 13-án kelt feljelentésében kérte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságot, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 499 § (1) bekezdése alapján, a magánvádas ügyben rendeljen el nyomozást. 

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott az ügy büntetőjogi megítélésével. A kormánypárti képviselők szerint ebben az ügyben követni kell a Mentelmi bizottság rágalmazás vétsége miatti ügyekben folytatott mentelmi jogot szakadatlanul fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját biztosítja, azaz : az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését.

Ezzel egyetértett a  bizottság alelnöke, és az MSZP képviselője is. Bár a Jobbik két képviselője is a mentelmi jog felfüggesztését szorgalmazta, a Mentelmi bizottság javaslata az Országgyűlés felé az, hogy László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Döntés kedden, az év utolsó ülésének napján.

Bartha Szabó József
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó