Vida ügyvédje elárulta: már többrendbeli rágalmazás a vád
Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje a múlt csütörtökön közölte, hogy a NAV elnöke feljelentést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen.
2014. december 16. 12:31

Ebben a fázisban még nem gyanúsítanak meg senkit, bár a feljelentés konkrét személy ellen történt. Meghallgatják a sértettet, Vida Ildikót és azokat az újságírókat, akik az interjúkat készítették, majd begyűjtik az iratokat – mondta Futó Barnabás az M1 Ma reggel című keddi műsorában. Hozzátette: történt még egy feljelentés-kiegészítés, mivel a december 6-i Népszavában megjelent interjúban André Goodfriend „még egyértelműbben” korruptnak nevezte Vida Ildikót, így az eljárás többrendbeli rágalmazássá vált.

Ha a gyanúsítás megtörténik, akkor - bizonyos feltételek mellett - a másik félnek (Goodfriendnek) kell előállnia a bizonyítékokkal, amelyekkel azt támasztja alá, hogy nem alaptalanul tett kijelentéseket korábban – magyarázta Futó Barnabás.

Az amerikai ügyvivőt mindenesetre diplomáciai mentesség illeti meg – folytatta. Ha a megalapozott gyanú fennáll a konkrét célszeméllyel szemben, akkor le kell folytatni az eljárást, és a legfőbb ügyészen keresztül meg kell keresni az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát, amely a bécsi egyezmény szerint nyilatkozik arról, hogy lemond-e a diplomatája mentességéről. Az érintett nem mondhat le róla, az illetékes szerv dönt, de a véleményét figyelembe veszik – mutatott rá. Ha feloldják a mentességet, akkor lehet meggyanúsítani az ügyvivőt, és lefolytatni a büntetőeljárást, ha azonban nem, akkor megszűnik – hangsúlyozta.

A büntetőeljárási törvény szerint a nyomozó hatóság akár két évig is nyomozhat valakivel szemben. A jelenlegi ügyben a főügyészség pár hónap alatt eljuthat a meggyanúsítás lehetőségéig – vázolta az ügyvéd.

M1-Ma reggel
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó