Kijevi forgatókönyvet kapunk nyugati producerrel?
Bár Budapesten nem röpködnek a Molotov-koktélok és nem folyik vér az utcákon, mint tavaly ilyenkor Kijevben, mégis felfedezhető a párhuzam a Majdan és a Kossuth tér eseményei között.
2014. december 17. 01:09

Ennek a forgatókönyvnek az első pontja volt, amikor diákok és civil szervezetek tüntetésekbe kezdtek Kijev főterén Amerika hathatós támogatása mellett. A Majdanon megjelenő tömegek az Európai Uniót éltető, kormányváltást követelő, valamint korrupcióellenes jelszavakkal vették birtokukba az utcát. Ismeretes, a magyar fővárosban gyakorlatilag ugyanezen transzparensek magyar hazai megfelelői alatt masíroztak – néha André Goodfriend amerikai ügyvivő kíséretével – az azóta is tartó tüntetések résztvevői.

Ezt követte Kijev utcáin a forgatókönyv második pontjaként a szélsőséges Jobboldali Szektor megjelenése, nyomukban pedig az addig békés tüntetéseken eldördültek az első lövések, elrepültek az első Molotov-koktélok. Ma Budapesten a Kossuth téri „Nincs hova hátrálnunk!” demonstráció sörösüveg-dobáló résztvevői között pedig megjelent az a Budaházy György, akit korábban azzal is vádoltak, hogy terrorszervezet vezetőjeként Molotov-koktélos és fegyveres támadásokat hajtott végre, hogy politikusokat félemlítsen meg.

Arra mindenki emlékszik, mi lett a történet kijevi verziójának vége: véres utcai összecsapások, majd még véresebb polgárháború következett; az elmúlt egy évben az Ukrajna területén folytatott nagyhatalmi játszmák sok ezer ukrán állampolgár életét követelték.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a magyar forgatókönyv vége; az sokat elárul ugyanakkor, hogy maga Orbán Viktor nehezményezte, hogy Amerika hazánkat műveleti területté nyilvánította. Ennek kapcsán Földi László titkosszolgálati szakértő a köztévében rámutatott: ha valamely országot „műveleti területnek” nyilvánítanak, az azt jelenti, hogy ott gyakorlatilag minden eszköz megengedett; szövetséges országok ilyen lépést nem tesznek egymás ellen – húzta alá.

Lökdösődés volt a Parlamentnél

Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen. A tüntetés hivatalos lezárása után több százan a Parlament előtt maradtak, lökdösődés is volt.

A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.

A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi rakparton át a Kossuth Lajos térre vonultak. A tüntetés kezdete előtt egy csoport, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.

A Hvg.hu tudósítása szerint a Parlamentnél néhány tüntető nekiment a rendőrsorfalnak, valaki lefújta vagy leöntötte az egyik rendőrségi kamerát. Kicsit később többen is dobálni kezdték a rendőröket palackokkal és alumíniumdobozokkal, mire a rendőrök könnygázt fújtak a tüntetők első sorára. A Hír TV a helyszínről tudósított, emiatt zúgott a „mocskos hírtévé!”

Az ATV tudósítása szerint a tüntetés után pár száz ember a helyszínen maradt és farkasszemet nézett a rendőrökkel, akik lassan megkezdték a tér kiürítését. Este tíz óra után már csak páran lézengtek a Kossuth téren.

Vidéken és külföldön is tiltakoztak

Több vidéki városban is tartottak demonstrációkat. Miskolcon mintegy százan vettek részt a tüntetésen, a kormány távozását, a parlament feloszlatását, a képviselők elszámoltatását követelték. Nyíregyházán több mint kétszázan demonstráltak, közöttük sárga rózsákat osztottak ki, egyesek uniós és amerikai zászlókat tartottak a kezükben, majd egy nagy magyar zászlót feszítettek ki. Békéscsabán a „demokráciát felszámoló Orbán-rezsim” ellen tiltakoztak, de demonstrációt tartottak többek közt Sopronban, Szegeden, Debrecenben, Százhalombattán, Dunaújvárosban, Szolnokon és Pécsen is.

Több külföldi városban is hirdettek tüntetést helyi magyarok. Bécsben 40-50-en demonstráltak, Magyarország az EU-hoz tartozik, Stop Paks 2, Stop Fidesz – ilyen és ehhez hasonló szövegű transzparenseket emeltek a magasba. Párizsban negyven magyar fiatal fejezte ki nemtetszését a kormány politikájával szemben, a kint tanuló magyar diákok által szervezett megmozdulás a 2010-es választások óta történt „számtalan antidemokratikus intézkedés” ellen tiltakozott.

MNO
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó