Fónagy: Alaptalanok az aggodalmak az útdíj miatt
Kizárt dolog, hogy havonta egy liter benzin áráért valaki elkezd bujkálni a városi utakon, ahelyett, hogy felmenne a gyorsforgalmi utakra – mondta Fónagy János. A döntés egyik alapvető célja éppen az volt, hogy a megyei matricás jeggyel lényegesen többen használják az autópályákat - tette egyértelművé az államtitkár az M1 Ma reggel című szerdai műsorában.
2014. december 17. 10:51

A szerdai kormányülésen tárgyal még a kabinet a Megyeri híd ingyenes használata ügyében, de nagy valószínűséggel a budakalászi körforgalomtól az M3-asig belterületi útként funkcionálva díjmentes marad – közölte Fónagy János. Az autópályák városhatáron belüli bevezetőszakaszainak használatért továbbra sem kell fizetni, mivel városi főforgalmi utaknak számítanak – tette hozzá a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Azzal kapcsolatban, hogy a fideszes kerületi polgármesterek többsége és Tarlós István egyéves próbaidőszakot javasolt az útdíj bevezetésénél, Fónagy János úgy vélte, teljesen természetes, hogy egy folyamatos kormányzás eleve figyelemmel kíséri az intézkedéseinek hatását. Ha valami nem úgy alakul, ahogy azt eltervezte, akkor változtat rajta a kormány – mutatott rá.

A napi hivatásforgalom, a „muszájból autózók” egyébként általában 5 és 20 kilométer közötti szakaszon járnak, jellemzően egy megyében, legfeljebb kettőben, így az évi 43 ezer forintos költség a megyei matrica megvásárlásával 5 ezer forintra, havi 400 forintra mérséklődik – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Szerinte alaptalan azok a polgármesteri aggodalmak, hogy az ingyenesség megszűnése miatt a külvárosi részeken és az agglomerációban megnövekszik majd a forgalom. „Kizárt dolog, hogy havonta egy liter benzin áráért valaki elkezd bujkálni a városi utakon, ahelyett, hogy felmenne a gyorsforgalmi utakra” – fogalmazott Fónagy János. A döntés egyik alapvető célja éppen az volt, hogy a megyei matricás jeggyel lényegesen többen használják az autópályákat - húzta alá.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó