Újabb gyanú merült fel az Ökotárs Alapítvány körül
Duplán vehetett fel pénzeket ugyanazért a tevékenységért az Ökotárs Alapítvány - ezt Csepreghy Nándor helyettes államtitkár mondta.
2014. december 18. 21:06

A szervezet vezetője szerint egy egyszerű adminisztratív hiba történt.

Újabb gyanú merült fel az Ökotárs Alapítvány körül - jelentette be Csepreghy Nándor. Ennél az Alapítványnál tartott még szeptemberben házkutatást a rendőrség. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára most azt mondta: a szervezet ugyanazért a tevékenységért egyszerre két helyről is vehetett fel pénzt, vagyis két helyre számláztak. Ők kezelik ugyanis a Norvég Civil Alapból és a Svájci Alapból származó támogatásokat.

Felmerül annak a gyanúja, hogy ugyanazt a tevékenységet két irányba: egyszer a svájci, egyszer pedig a norvég fél irányába is elszámolták. Ha ez megtörtént, több kérdés is felmerül: milyen gyakorisággal, mekkora számlatételeket illetően történt meg ez és hol van az a közpénz, amihez duplán, jogosulatlanul jutottak hozzá - mondta Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója szerint nem követtek el szabálytalanságot, csupán adminisztratív hibát vétettek. Móra Veronika azt mondta: az egyik munkatárs bérét számolták el a svájci alaphoz, aki időközben átkerült a norvég pénzekkel foglalkozó részleghez. Utólag azonban korrigálták a hibát.

Hát azt gondoljuk, hogy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Mi ezt egy adminisztratív hibának tartjuk: amikor egyértelmű, hogy melyik munkatárs, melyik programon dolgozott. A névcserét a táblázatban, tehát a nevet elfelejtettük kicserélni a táblázatban. Ennyiről van szó - nyilatkozta Móra Veronika.

Csepreghy Nándor szerint az alapítvány nem járt el kellő gondossággal a közpénzek körül. A Miniszterelnökség most a Kehi jelentése alapján vizsgálja az ügyet, január végére várható eredmény. Ha bebizonyosodik, hogy valóban súlyos szabálytalanságot követett el a szervezet, akár büntetőfeljelentést is tehetnek ellenük.

M1 - Híradó
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó