Feljelentve, de hiába
A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság indítványozta László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését rágalmazás vétsége miatt, Sebestyén Lajosné magánvádló feljelentése alapján.
2014. december 19. 09:57

A büntető feljelentése szerint László Tamás, a fidesz képviselője  2012. július 17. napján, Sebestyén Lajosnét a hozzá címzett szavaival, a becsület csorbítására alkalmas, dehonesztáló kifejezésekkel illette.

Sebestyén Lajosné ezt követően, 2012. augusztus 13-án kelt feljelentésében kérte a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságot, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 499. § (1) bekezdése alapján, a magánvádas ügyben rendeljen el nyomozást. 

A Mentelmi bizottság 2014. december 15-ei ülésén László Tamás személyesen megjelent. Előadta az ügy tényállását, amely egy olyan cserével egybekötött ingatlan-adásvételi szerződésről szólt, amelyben két magánszemély vett részt. Az egyik fél egy XV. kerületi önkormányzati lakást cserélt el a másik fél saját tulajdonú lakására. Utóbb azonban jogvita támadt a két magánfél között, amely végrehajtásba torkollott, és a korábbi önkormányzati lakás birtokosa egy újabb önkormányzati lakást óhajtott ezt követően igényelni. Ennek kapcsán ez a szerződő fél, Sebestyén Lajosné magánvádlóként büntetőfeljelentést tett, mert szerinte őt László Tamás 2012. július 17. napján becsületcsorbításra alkalmas kifejezéssel illette.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem foglalkozott az ügy büntetőjogi megítélésével. A kormánypárti képviselők szerint ebben az ügyben is követni kell a Mentelmi bizottság rágalmazás vétsége miatti ügyekben folytatott mentelmi jogot szakadatlanul fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját biztosítja, azaz : az Országgyűlés, illetve a képviselők zavartalan munkavégzését.

Ezzel egyetértett a  bizottság szocialista alelnöke is. Bár a Jobbik két képviselője a mentelmi jog felfüggesztését szorgalmazta, a Mentelmi bizottság többségi szavazat alapján azt javasolta az Országgyűlésnek, hogy László Tamás országgyűlési képviselő mentelmi jogát az adott ügyben ne függessze fel.

Az Országgyűlés megfogadta a tanácsot: László Tamás képviselő úr mentelmi jogát 23 igen szavazattal, 150 nem ellenében, tartózkodások nélkül nem függesztette fel.(A  mentelmi jog felfüggesztéséhez a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lett volna szükség.) 

Bartha Szabó József
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó