Mégis lesz Déli Áramlat?
A bolgár kormányfő bejelentette, hogy minden engedélyt megadnak a Déli Áramlat Bulgárián átvezető szakaszának megépítéséhez – amiről Putyin elnök korábban lemondott.
2014. december 20. 11:57

Teljes a zűrzavar a Déli Áramlat körül. Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan bejelentette, hogy mivel nem tudtak megállapodni az Európai Unióval, és nem kapták meg Bulgáriától a szükséges építési engedélyeket, lemondanak az Európába délről orosz gázt szállító vezeték építéséről, Bojko Boriszov bolgár kormányfő váratlanul bejelentette, hogy minden szükséges engedélyt megadnak az oroszoknak.

A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy sikerült az ügyben megállapodniuk az Európai Bizottsággal, annak érdekében, hogy ne kelljen elszenvedniük a projekt leállítása miatti mintegy 200 millió dolláros veszteséget. Miután Szófia minden, a Gazprommal kötött eredeti szerződésben előírt kötelezettségének eleget tesz, ha az ennek ellenére eláll a tervtől, azért minden felelősség az orosz felet terheli - jelentette ki Boriszov.

A Novinite szófiai hírügynökség beszámója szerint Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pénteken sürgette Bulgáriát, hogy adják ki az engedélyeket - az általuk felmondott projekthez. Bolgár partnere telefonon biztosította, hogy már folyamatban van az engedélyek elkészítése. Novak közölte, hogy készek újra tárgyalni a tenger alatti vezetékhez csatlakozó várnai gázelosztó építéséről, ha hivatalos javaslatot kapnak erre az Európai Bizottságtól - tájékoztatott a szófiai energiaügyi minisztérium közleménye.

napi.hu
  • Jog-ÁVH
    Amíg ugyanis akad bárki, akinek van saját identitása, s azt bátran vállalja is, akkor a valósággyártó művek nagy bajba kerülnek.
  • Átadták a Szent Margit Gimnázium tornacsarnokát
    A Szent Margi Gimnázium új tornacsarnokának átadásakor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője elmondta: a sportolási lehetőségeket biztosító épületek, így a gimnázium új tornacsarnokának megépítése arról szól, hogy a gyermekek kulturált körülmények között felkészüljenek az életre.
  • Háború az új nemzedékért
    Free-SZFE sztory... - Első rész
MTI Hírfelhasználó