A februári időközi választás a veszprémiekről szól
Nem a kétharmados többségről, hanem a Veszprém megyeiekről szól a februári voksolás, mondta a Kossuth Rádióban Navracsics Tibor.
2014. december 21. 17:25

Veszprém jelenlegi alpolgármesterét, Némedi Lajost indítja a Fidesz a február 22-i időközi parlamenti választáson, jelentette be Navracsics Tibor uniós biztos a városban, egy sajtótájékoztatón. Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi parlamenti képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, és így le kellett mondania parlamenti mandátumáról.

Az időszaki parlamenti választás Veszprém megyében nem a kétharmadról, hanem a veszprémiekről szól, hangsúlyozta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság magyar biztosa a Vasárnapi újságban. Távolabbról nézve lehet, hogy másképpen tűnik, viszont távolabbról a veszprémiek problémái nem jelentkeznek olyan súllyal a közgondolkodásban. Az időközi választás Budapestről pártpolitikainak tűnik, de azok érdekeit kell néznünk, akik majd választanak, mondta Navracsics Tibor.

A politikus úgy véli, a kétharmad sorsa sokak számára lehet, hogy szimbolikus, de a veszprémieknek túlzott terhet jelent, amely befolyásolhatja a választók józan mérlegelését. Navracsics Tibor ezt a külső sugallatot azért is tartja különösen károsnak, mert elronthatja Veszprémben azt a politikai légkört, amely többé-kevésbé az elmúlt 25 évben érvényesült. A fideszese politikus úgy látja, a különböző pártok képviselői között ugyan létezik politikai vita, de megmaradt egy alapvetően jó emberi kapcsolat.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a baloldali kötődéssel rendelkező elemző és közvélemény-kutató felmérő cégek is egyetértenek abban, hogy Veszprém 1-es számú választókerületében a Fidesz nem népszerűtlen, különösen nem a párt helyi politikusai, a polgármester, az alpolgármesterek, a képviselők.

Némedi Lajos, Veszprém városüzemeltetésért felelős alpolgármestere az országos politikában ugyan eddig nem jelent meg, de Veszprémben ismert és népszerű, az ő nevéhez fűződik a város működőképességének biztosítása.

Navracsics Tibor az elkövetkezendő négy és fél év tennivalói között említett olyan fejlesztéseket, mint a már elkezdett beruházás, a Veszprémi Onkológiai Központ, a térség és az ország szempontjából is kiemelt jelentőségű beruház, a 8-as út korszerűsítése, s hozzátette: további fejlesztésekre van szükség a turizmus, a kutatás, az innováció területén is.

Arra a kérdésre, hogy kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős uniós biztosi kinevezése óta tudtak-e már érdemben dolgozni, Navracsics Tibor azt mondta: az elmúlt másfél hónap két nagy dokumentum előkészítésével telt. Az egyik az úgynevezett Juncker-féle befektetési csomag, amely 315 millió euró megmozgatásával próbál a jövőben új lendületet adni az európai gazdaságoknak. Ebben az oktatásnak is kiemelt jelentősége lesz. A másik nagy dokumentum pedig a bizottság jövő évi munkaterve.

Navracsics Tibor a Kossuth Rádióban beszélt arról is, hogy az Erasmus+ jelentős forrásbővülést kapott, amely több millió egyetemista, valamint több mint hatszázezer, szakképzésben résztvevő diák számára teszi lehetővé a csereprogramok folytatását. Tapasztalata szerint erre Magyarországról viszonylag kevesen pályáznak, s szerinte a diákoknak jobban ki kellene használniuk ezt a lehetőséget. Elmondta: alapvető feladatának tartja, hogy növelje az érdeklődést a magyar pályázók körében az uniós források felhasználása iránt. 

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó