Már a látszatra sem ügyelnek
Goodfriend megszegte a bécsi egyezményt?
A belügyekbe való beavatkozásnak, a bécsi egyezmény megszegésének tartja Kiszelly Zoltán politológus, hogy André Goodfriend részt vett a Demokratikus Koalíció rendezvényén.
2014. december 22. 09:41

Itt a magyar kormány megdöntését évek óta sürgető Charles Gati elismerte: a korrupció emlegetése csak egy népszerű politikai húzás az amerikai diplomácia részéről. Az Egyesült Államok eddig kínosan ügyelt arra, hogy hangsúlyozza pártatlanságát a szövetséges demokráciák ügyeiben, hazánkban azonban paradigmaváltást hajtott végre.

Többen úgy tartják, hogy André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő beleavatkozik a magyar belpolitikába, sőt, tevékenységével immár formálja azt. Ezen a véleményen van Kiszelly Zoltán is, aki szerint azzal, hogyrészt vett a Demokratikus Koalíció (DK) múlt pénteki rendezvényén, Goodfriend a bécsi egyezményt is megszegte. A politológus úgy látja, az Egyesült Államok eszkalálni akarja az Oroszország elleni szankciók okozta feszültséget, támadni a januárban életbe lépő orosz–belorusz–kazah eurázsiai vámuniót, illetve a Sanghaji Együttműködési Szervezetet, és ehhez partnereket keres.

– A DK rendezvényén számos egykori SZDSZ-es politikus is részt vett, mint Kuncze Gábor vagy Eörsi Mátyás. A volt szabad demokrata vonal pedig garantáltan meghallja és megérti az amerikai érdekeket – mondta Kiszelly kérdésünkre, hogy Goodfriend miért éppen a DK-val és az igen népszerűtlen Gyurcsány Ferenccel ápol feltűnően szoros és intenzív kapcsolatot.

Az ügyvivő ugyanis nem először vett részt DK-s rendezvényen. Októberben is jelen volt azon a zárt ajtók mögötti megbeszélésen, ahol Gyurcsány tizenhét ország diplomatáival és nagykövetével tárgyalt. A párt aznap kérte az Európa Bizottságtól, hogy függessze fel a magyar kormány jogát, hogy szabadon dönthessen az uniós források felhasználásáról. Kiszelly lapunknak hangsúlyozta: az amerikai ügyvivő nem fog leállni, sőt, a jövőben egyre nagyobb nyomást fejt majd ki, ami az ukrajnai események tükrében veszélyesnek tekinthető. Emlékeztetett arra, hogy nemzetbiztonsági érdekei miatt az Egyesült Államok megdöntötte az ukrán kormányt, majd az ő érdekeit képviselő elnököt juttatta hatalomra.

– Meglepő, hogy Goodfriend milyen gyakran és milyen előszeretettel mutatkozik Gyurcsány Ferenccel – erről beszélt a köztévé Híradójának Lánczi Tamás is. A politikai elemző szerint ugyanakkor nem világos, az ügyvivő miért épp az ország egyik legtöbbek által elutasított politikusával találkozik ennyit. Úgy vélte, Goodfriend valószínűleg nem pontosan mérte fel, milyen következményei lehetnek, ha magyar pártok rendezvényein vesz részt. Azt a feltevést azonban Lánczi is osztotta, hogy az ügyvivő nyomást gyakorol, amikor a kormánnyal kapcsolatban emleget korrupciós ügyeket.

Mindez azért is érdekes, mert a DK külpolitikai konferenciáján a magyar kormány akár nem demokratikus úton való megdöntését évek óta sürgető Charles Gati nagyon jó húzásnak tartotta a kitiltási ügyet, s azt, hogy a diplomaták a korrupcióról beszélnek, nem pedig Paksról, Ukrajnáról vagy az Orbán által említett illiberális államról.

– Elismerem, ez politikai húzás is, és népszerű – mondta a magyar származású amerikai politológus, a Johns Hopkins Egyetem professzora. A DK rendezvényén Gati üdvözölte Goodfriendet, aki szerinte „fantasztikusan nehéz helyzetben fantasztikusan jó munkát végez”.

Ugyanitt Gyurcsány azt jósolta, 2015-ben nőni fog a kormány külső és belső elszigetelődése, nemzetközi és belpolitikai konfliktusokkal lesz teli az év. – Aki másfajta külpolitikát akar látni, nincs más választása, mint hogy itthon és külföldön is azt kívánja, minél előbb bukjon meg ez a kormány. A demokratikus ellenzék nagy célja az előre hozott választás elérése lehet – közölte.

A konferencián ugyancsak részt vevő Kovács László volt szocialista külügyminiszter a Hír TV Versus című műsorában megvédte az amerikai ideiglenes ügyvivőt, aki szerinte nem avatkozik Magyarország belügyeibe azzal, hogy kilátogat tüntetésekre vagy elmegy különféle rendezvényekre.

Tény ugyanakkor, az amerikai diplomácia eddig hagyományosan kínosan ügyelt arra, hogy hangsúlyozza pártatlanságát a szövetséges demokráciák tekintetében. Magyarországon ez alól a szabály alól csak a szélsőjobboldalisággal és antiszemitizmussal vádolt Magyar Igazság és Élet Pártja volt a kivétel, illetőleg jelenleg a Jobbik, amellyel az amerikaiak hivatalosan is minden kapcsolatot elutasítanak. Ebben az 1990 óta fennálló rendszerben jelent paradigmaváltást, hogy Goodfriend részt vett a DK rendezvényén. Az Egyesült Államok egyébként nem sürgette mindig ilyen vehemenciával a korrupció elleni fellépést Magyarországon. Sőt, 2011-ben, amikor a szocialista kormányokhoz kötődő ügyeket igyekezett feltárni a második Orbán-kormány, a szuperhatalom budapesti képviselete erőteljes nyomást gyakorolt a magyar hatóságokra többek között Gyurcsány Ferenc büntetőjogi sérthetetlensége érdekében, az amerikai diplomaták pedig gátolták a sukorói telekcsere feltárását. De szó nélkül hagyták azt is, amikor tavaly októberben Gyurcsány arról beszélt, hogy MSZP-elnöksége idején „sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon… Ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”.

Magyar Nemzet
  • Cél: hazai tulajdoni fölény az élelmiszerláncban
    A pandémia következtében mára meghaladottá vált a régi dogma az ellátási és beszállítói láncok nemzetközivé tételéről, és a világ országai elkezdtek az önellátás képességére törekedni.
  • Szükség van a migrációt kezelő fegyveres szervezetre
    Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben - intézményesített formában - tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. Ennek tart az előkészítése - közölte.
  • Magyarország nem fordulhat vissza
    Orbán Viktor kifejtette: a Magyarország előre megy, nem hátra mondatban benne van az a küzdelem, amelyet Magyarország az elmúlt 12 évben folytatott, hiszen 2010-ben egy csődbe jutott ország volt, az országot "kivéreztették és tönkretették". De "nagyon kemény munkával 12 év alatt a korábbi baloldali kormányzás hibáit és bűneit Magyarország kijavította" - mutatott rá.
MTI Hírfelhasználó