Ezek az idei karácsonyi legek
Idén is születtek karácsonyi rekordok: olyanok, mint a legnagyobb és a legkisebb karácsonyfa, a legnagyobb úszófenyő, a legtöbb izzóval felszerelt családi ház és a leghosszabb bejgli.
2014. december 25. 15:19

December elején több mint kétszáz kilométer távolságból Ferenc pápa kapcsolta fel a világ legnagyobb karácsonyfa installációjának fényeit. Az egyházfő Vatikánban lévő rezidenciájából egy tablet segítségével kapcsolta fel a fenyőt formázó, gigantikus fényinstallációt a közép-olaszországi Umbria tartományban. A középkori város különleges karácsonyfáját 1991-ben felvették a Guiness Rekordok Könyvébe is. Egy közeli domboldalban több száz izzó alkotja a 750 méter magas és 450 méter széles karácsonyfa körvonalait.

A világ legnagyobb, 85 méter magas, úszó karácsonyfáját Brazíliában, Rióban állították fel idén. Az 542 tonnás fenyőt a brazil metropolisz déli részén, egy lagúnában tűzijátékkal avatták fel. A programon részt vettek a 2016-os olimpiai és paraolimpiai kabalafigurái is. A 3,1 millió fényforrással díszített karácsonyfa január 6-ig látható az öbölben, s naponta nyolcvanezren nézik meg.

A világ két pontján, Amerikában és Ausztráliában évek óta verseng egymással két házaspár abban, hogy ki tud több fényforrást aggatni az otthonára. Az ausztrál családfő azt mondja, általában már ősszel, októberben elkezdi a díszítést, ilyenkor egy hét szabadságot is kivesz, karácsonyig pedig minden hétvégét a fények elhelyezésével tölt. A New York-i család gyermekük születése óta teremt ünnepi hangulatot a fényekkel. Az első évben még hatszáz izzót helyeztek el a házukon és a kertjükben, idén pedig már 600 ezret.

Itthon is van rekorder. Az elmúlt években sokan látogattak el Jászalsószentgyörgyre, hogy megnézzék Sas Dezső házát. Volt olyan időszak, amikor több mint ötvenezer izzó díszítette az otthonát, s nagyon sok dekorációt maga készített. 2007-ben a Műcsarnokban mutatták be a hazai, de talán a világ legkisebb karácsonyfáját, amely 3,5 centiméteres volt. Nyírbátorban 2012-ben és 2013-ban is megrendezték a 24 órás maratoni váltóúszást. A gyertyagyújtási sebességi rekordot 2005-ben állították fel a szegedi Dóm téren 425 ember részvételével. Az egyik legemlékezetesebb rekord pedig a Kossuth téren bemutatott 570 méteres bejgli volt, mesélte Sebestyén István, a magyarországi rekordok hitelesítője a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

hirado.hu