Aki teheti, ne induljon útnak
A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak azokon a területeken, amelyekre másodfokú riasztást adtak ki hófúvás veszélye miatt.
2014. december 28. 16:59

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap délután az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet: aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak.

Mukics Dániel azt javasolta: téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról és útviszonyokról a katasztrófavédelem honlapján, Facebook-profilján, a VÉSZ-alkalmazáson, valamint az Útinform és a meteorológiai szolgálat oldalán lehet értesülni - közölte. 

--------------------------------------------

Riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország nyugati és déli részére. Több nyugat-magyarországi megye számos járására másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki. Az érintett területeken már a következő órákban készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak a veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

Az esti órákig az ország délnyugati felén további jelentős havazás várható, majd éjszaka ott is megszűnik a hóesés. A szél fokozatosan tovább erősödik, amely a hóval borított tájakon éjjel és még hétfőn is hófúvást, helyenként erős hófúvást okoz.

Ma estig, késő estig hozzávetőlegesen a Győr-Szolnok-Debrecen sávtól délre további körülbelül 2-15 cm friss hó várható (a legtöbb a délnyugati, déli határvidéken). Éjjel délen is megszűnik a havazás. Hétfőn helyenként még előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de nagy területre kiterjedő számottevő hóréteg nem várható.

A szél tovább erősödik az északi, északkeleti szél, majd délutántól főként a Dunántúl nyugati megyéiben, illetve az ország északkeleti, keleti harmadában viharos általában 60-75, néhol 80 km/h körüli széllökések is várhatóak. Hétfő napközben valamelyest mérséklődik a szél jellemzően 55-60 km/h alá.

A fokozatosan tovább erősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél és a növekvő hóréteg kiemelten az Alpokalján, az ország délnyugati és déli felében (Győr-Moson-Sopron megye nyugati része, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, illetve Bács-Kiskun megye délnyugati részein, illetve Csongrád déli határhoz közeli részein) főként a délutáni óráktól már magas hótorlaszokat emelhet. A Dunántúl több megyéjében, délkeleten a kisebb hóréteg miatt inkább csak alacsonyszintű hófúvás valószínű. Az ország többi részén, ahol hóréteg kialakult csak kisebb hóátfúvás valószínű. A szél hétfő déutántól valamelyest veszít erejéből, de még ekkor is lehetnek erős esetleg 60 km/h körüli lökések, amely továbbra is hófúvást okoz. 

hirado.hu - MTI
  • Bécs - A jószomszédi kapcsolat megőrzése
    A jószomszédi kapcsolat megőrzéséről biztosította egymást Áder János köztársasági elnök és Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök pénteken Bécsben.
  • Hétfőtől új világ, erőből betartatjuk a szabályokat
    Hétfőtől új világ kezdődik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előírások betartásának ellenőrzésében, és ha azt tapasztalják, hogy az érintettek nem tartják be a szabályokat, "erőből kell ezeket betartatnunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
  • Meghosszabbították a schengeni határok ellenőrzését
    A schengeni határok ellenőrzésének meghosszabbításáról szóló kormányrendelet értelmében a rendőrség tíz közúti határátkelőhelyen biztosítja a személy és teherforgalom beléptetését - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó