Új autópálya-matrica: nekik lesz türelmi idő
Aki az újonnan díjkötelessé váló szakaszokat januárban matrica nélkül használja, mentesülhet a pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát vált.
2014. december 29. 22:22

Az új év első napjától a megszokott időalapú matricák mellett (10 napos, havi, éves) az autósok az új megyei matricát is megvásárolhatják; az autósok egyéni kalkulációik alapján mérhetik fel, hogy maradnak-e a számukra bevált szolgáltatásoknál, vagy élnek az új alternatívával - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a korábbiak mellett a megyei matrica 2015. január 1-jétől 1500 értékesítési ponton válik elérhetővé, listájuk 2014. december 31-étől megtalálható a nemzetiutdij.hu weboldalon. Február 1-jétől minden korábbi értékesítési ponton meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik az újonnan díjkötelessé váló szakaszokat a jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak - írták.

A tájékoztatás szerint a megyei matricával egy megye gyorsforgalmi útjai évi 5 ezer forintért használhatók, így a munkahelyükre ingázók, az akár több megyényi távolságból például a fővárosba autózók kiadásai a töredékükre csökkennek. A személygépkocsikra jelenleg is elérhető, három éve változatlan árú matricatípusok díja pedig januártól sem emelkedik - írták.

A közlemény szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nél az útdíjszedési rendszerek 2015. január 1-jétől esedékes változásaihoz szükséges informatikai fejlesztés a tervezett ütemben halad.

MTI