A politikusok önként vehetnének részt a drogteszten
A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint a gyerekek, politikusok és újságírók drogtesztjére tett javaslat kissé elhamarkodottnak tűnt, de bizonyos módosítással elfogadható.
2014. december 30. 13:33

A devizahitelesek ügyének rendezése, a bankok tisztességes működésével kapcsolatos jogszabályok megalkotása határozta meg a 2014-es törvényhozási évet – mondta a 180 percnek adott politikai évértékelő interjújában Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. A kormánypárti politikus hozzátette, emellett a KDNP számára természetesen a szabad vasárnap és a most szorgalmazott családi csődvédelem a két fontos téma.

Harrach Péter szerint a szabad vasárnap kérdése azért volt most időszerű, mert a gazdaság fejlődése most jutott olyan szakaszba, hogy azt részlegesen meg lehetett valósítani. A politikus hangoztatta, az a jóslat, hogy az üzletek nyitva tartásának korlátozása miatt tízezer munkavállalót kell majd elbocsátani, riogatás, és hamarosan bebizonyosodik, hogy nem lesz ilyen probléma.

A gyerekekre, politikusokra és újságírókra kötelezően bevezetendő drogteszt terve körüli nézetkülönbségekről a frakcióvezető azt mondta, azok nem feltétlenül a KDNP és a Fidesz között, hanem pártokon belül jelentkeznek. Harrach Péter szerint a kötelező drogteszt bevezetéséről szóló elképzelés kissé elhamarkodottnak tűnt, a KDNP álláspontja az, hogy a drogkérdésre kiérlelt és jó megoldást kell találni. A frakcióvezető szerint azonban bizonyos módosítással elfogadható a terv, így a teszthez szülői hozzájárulás kellene, a politikusok önként vehetnének részt a vizsgálaton, és – mint mondta – nem biztos, hogy az újságírókat kell megcélozni harmadik csoportként.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a kritikusok szerint a szabad vasárnapról szóló javaslat az, amellyel a KDNP megmutatta, hogy létezik, Harrach Péter azt mondta, a párt folyamatosan létezik, és a Fidesszel folytatott együttműködésben mindig betölti a szerepét. Példaként hozta fel, hogy szerinte az előző kormányzati ciklus egyik legnagyobb alkotása az az alaptörvény volt, „amelyből a KDNP kivette a maga részét”. Értékek megnevezéséről volt szó, a KDNP pedig világnézeti pártként értékelvű politizálást folytat – tette hozzá.

Arról, hogy a Fidesz-KDNP szövetségen belül hogyan tudják megmutatni a saját arcukat, a kereszténydemokrata frakcióvezető azt mondta, tény, hogy egy nagy néppárt és egy kis világnézeti párt áll egymás mellett, mindenesetre a KDNP-nek mindig is volt programja, és az nagyrészt egybevág a Fideszével. A programokból következő munkát a kormányzat végzi el, amelyben több KDNP-s politikus tölt be szerepet, sok esetben láthatatlanul – fejtette ki.

Kossuth Rádió, 180 perc
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • Hamarosan elfogynak a hárombetűs-háromszámos rendszámok
  Újabb betűsorozatot kezdtünk a hazai rendszámok kiadásánál. A rekordgyorsan elfogyott R betűjelű rendszám után már csak négy betűt lehet felhasználni, aztán elfogy minden hárombetűs-háromszámos kombináció. Pár évig még ugyan kitart a jelenlegi rendszer, de hamarosan időszerű lesz a leendő kiválasztása. Több megoldás is felvetődött.
 • Tüntetés lesz a DK-s rasszista szavai miatt
  Demonstrációt szervez holnap délutánra Erzsébetváros polgármesteri hivatala elé a helyi Fidesz és a Fidelitas, miután a kerület polgármestere, Niedermüller Péter rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény heteroszexuális férfiakat. Bajkai István, az esemény fő szervezője, a körzet fideszes országgyűlési képviselője hozzátette: a DK-s politikus felfedte valódi énjét.
 • Vár állott, most kőhalom
  Ez a történet nem a Fideszről szól. Nagyon nem. Ez a történet bizony az Európai Néppártról (EPP) szól: süllyedéséről, bele a nagy liberális semmi kapaszkodást nem engedő mocsarába.
MTI Hírfelhasználó