Feszültségek az MSZP-ben a leépítések miatt
Már zajlik az MSZP-nél a leépítés. A Magyar Nemzet információi szerint az elbocsátottak között vannak rendezvényszervezők és postázóban dolgozó munkatárs is. Szocialista forrásaink szerint nem teljesen egyértelmű a Tóbiás József vezette elnökség koncepciója, és a párton belül is okoznak feszültséget a kirúgások.
2014. december 31. 09:02

Egy rövid ideig szünetel az MSZP mellett dolgozókat érintő leépítés, de sokan várhatóan a következő év elején már nem dolgoznak majd a pártnak – tudta meg a Magyar Nemzet. Még az önkormányzati választás előtt számoltunk be arról, hogy az októberi voksolás után Tóbiás József pártelnök elbocsátásokra készül: az MSZP frakciója mellett dolgozók és a párt alkalmazásában állók jó részét elküldhetik. Úgy tudjuk, hogy a körülbelül száz alkalmazott száma a leépítések végeztével negyven-ötvenre csökkenhet. Az elbocsátásokat egyébként – az Index.hu szerint – Tóbiás is megerősítette már egy korábbi háttérbeszélgetésen.

Információink szerint többektől már az elmúlt időszakban megváltak. Az intézkedés érintette például a rendezvényszervezőket, de még olyan alkalmazottnak is felmondtak, aki több mint húsz éve az MSZP-nek dolgozott a postázóban. Úgy tudjuk, hogy rövid időre most felfüggesztették a leépítést, azoknak, akiknek az idei év végén járt volna le a szerződésük, egy hónappal meghosszabbították. Információink szerint arra kell ugyanakkor számítaniuk, hogy január végén várhatóan már nem kapnak új megbízatást. Forrásaink szerint nehezen indokolható a lépés a költségcsökkentéssel, hiszen volt olyan munkatárs, aki bruttó százezer forintot keresett, mindössze ennyit „takarít meg” rajta a párt. Többen is úgy vélték, hogy nem egyértelmű a koncepció, nem látják a pártvezetés által követni kívánt irányt.

Úgy tudjuk, párton belül is komoly feszültségeket okoz, hogy számos munkatárs elveszítette vagy elveszítheti munkáját, ezzel pedig akár a megélhetését is. Ráadásul voltak, akik nehezményezték azt is, hogy a döntést nem a pártelnök közli az érintettekkel, hanem a pártigazgatóra vagy a hivatalvezetői posztot kapott Gőgös Zoltán elnökhelyettes lányára hárul ez a feladat.

A szocialista pártról köztudott, hogy súlyos anyagi gondokkal küszködik. Az MSZP több mint kétmilliárd forint adósságot kénytelen törleszteni, a hiteleket főként Gyurcsány Ferenc pártelnöksége idején, 2010-ben vették fel. Emellett már a párt Jókai utcai székházát is árulják, vagy pedig bérbe adnák. Az ingatlan működtetése ugyanis havi 12-13 millió forintba kerül, tehát az évi 140-160 milliós kiadás felemésztheti az MSZP-nek járó éves költségvetési támogatás akár harmadát is.

Magyar Nemzet
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó