"A költségvetés arról szól, mennyire független az ország"
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke hosszú pályája tapasztalatait, a költségvetés-készítés lelki vetületeit is kötetbe foglalta.
2015. január 1. 13:23

Kovács Árpád új könyvében vázlatos betekintést nyújt a közpénzügyi döntéshozatalba. A Kossuth Rádió Ünnep reggelén című műsorában arról is beszélt, hogy a költségvetés-készítésben, a közpénzügyi menedzselésben sokkal nagyobb szerepe van az érzelmeknek, mint gondolnánk. Az a döntés is az érzelmeket tükrözi, hogy közpolitikailag a szolidaritásra építenek jobban, vagy bizonyos területeken keményebben lépnek-e, vállalja-e egy kormányzat az elosztást, mit ad, és mit vesz el, vagy mindezt rábízza egy másik döntésformáló közegre. Ugyanakkor ezek a döntések tele vannak racionalitással is, a külső és belső feltételekhez történő alkalmazkodással.

A rendszerváltás utáni időszakban volt egy olyan eufória, amelyet a politika megpróbált kielégíteni az életszínvonal emelésével, s Kovács Árpád úgy véli, ezen csúszott meg a magyar költségvetés. Tévedés volt, hogy a privatizációs bevételekből egyszerre akartak jóléti rendszerváltozást, államadósság-kezelést és modernizációt is megvalósítani. Az összes ilyen teljesítmény mögött kizárólag a gazdaság teljesítményének, a növekedésnek kell állnia.

Kovács Árpád a költségvetést az arányok művészetének nevezte. Megfogalmazása szerint a költségvetés annak az egyensúlynak a megtalálása, amely előrevisz és a legnagyobb hasznot hozza – társadalmi értelemben és az emberek lelkében is. És nem szabad kihagyni belőle a szolidaritási hidakat sem. A költségvetés nem a számokról szól, hanem arról, hogy egy ország mennyire független, mennyire képes megtalálni a kompromisszumot a különböző érdekek között, a legkisebb veszteséget és a legnagyobb hasznot hozni, rövidtávon felvállalva akár egyes társadalmi csoportok hátrányba hozását is. Az eladósodást a generációs szolidaritás megtagadásának nevezte, hiszen a gyermekeinkre terheljük mindazt, amit mi fogyasztunk el.

Kossuth Rádió, 180 perc
MTI Hírfelhasználó