Ungarn ist elvadulva
2015. január 2. 10:04

Wilhelm Droste irodalomtörténész még a rendszerváltás előtt, német lektorként került az NSZK-ból Budapestre, ahol megtelepült és azóta is él. (...) Amit az ország jelenlegi helyzetéről gondol, a napokban mondta el a WDR, az egyik legnagyobb közszolgálati rádió 3. csatornáján.

(...) „Egyetlen ország hírnevét nem rombolták le az elmúlt huszonöt évben olyan radikálisan, mind Magyarországét. Az országét, ahol először szakadt szét a vasfüggöny. ’Köszönjük, Magyarország’, állt a plakátokon. Szinte fáj a mai helyzetre gondolni, amelyet másik jelszóban lehetne röviden összefoglalni: „Magyarország – köszönjük, nem ...” A 80-as, 90-es években, még irigyeltek Hamburgban, Drezdában, amiért olyan izgalmas helyen élek, mint Budapest. S most még jó barátaim is részvéttel pillantanak rám, hogy megkérdezzék: hogyan is tudok még egyáltalán ilyen ennyire elvadult, s önszántából egyre kevésbé demokratikussá váló országban élni? (...)

168 óra
Címkék:
  • Infantilizmus a parlamentben
    A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
MTI Hírfelhasználó