Több matrica közül válogathatnak az autósok
Eddig több mint 140 ezer e-matricát értékesítettek, megyei matricát több mint 85 ezer autós vásárolt.
2015. január 3. 19:16

Továbbra is lehet tíznapos, havi és éves jegyet is venni. Egy szakaszra csak egyféle érvényes vignettát kell váltani, és az autós dönti el, hogy melyik változatot kéri.

Az új autópálya-matricák mellett továbbra is érvényesek maradnak, és megvásárolhatók a régi, időalapú tíznapos, havi vagy éves címkék. Január 1-jétől így az autósok egyéni kalkuláció alapján dönthetik el, hogy maradnak-e a számukra bevált szolgáltatásnál, vagy élnek az új lehetőségekkel – hangsúlyozta Kibédi Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

A cég munkatársa kiemelte, a fizetős szakaszokon nincs szükség két különböző matricát váltani, elég egy érvényes típust vásárolni. Ez lehet a korábbi időalapú matricák valamelyik fajtája – tíznapos, havi, országos éves – vagy a megyei vignetta, a lényeg az, hogy a díjköteles szakaszon egy érvényes jogosultsággal rendelkezni kell.

Azok az autósok, akik a díjkötelessé vált szakaszokat januárban matrica nélkül használják, átmenetileg mentesülhetnek a büntetés megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az M0-ás autóút több szakasza díjmentes maradt: az 1-es számú főút és M5-ös autópálya közötti rész, a 4-es főutat és az M3-ast összekötő szakasz, valamint a Megyeri híd és környéke, egészen pontosan a 11-es főút és a 2-es főút közötti kilométerek.

Megyei matrica ezerötszáz értékesítési ponton vásárolható, ezek listája a www.nemzetiutdij.hu-n tekinthető meg. Február 1-jétől minden korábbi értékesítési ponton lehet majd új címkéket vásárolni, ugyanazon a helyen az összes megyére vehető matrica.

Kossuth Rádió, Krónika