Az akciós termékekre is ugyanolyan jótállás jár
Alig kezdődött el az év, máris óriási tömeg volt a bevásárlóközpontokban, megkezdődtek ugyanis a karácsony utáni leértékelések.
2015. január 4. 10:34

A kereskedők szerint egyre többen vannak azok, akik tudatosan az akciós időszakra halasztják az ajándékvásárlást. Közben a fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a leértékelt cikkekre is ugyanolyan garancia vonatkozik, mint a teljes árúakra, ha nem azért akciózzák azokat, mert hibásak.

Óriási leértékeléseket ígérő táblák sorakoznak az egyik budapesti bevásárlóközpont üzleteiben. Az üzletek között és a boltokban pedig hatalmas tömeg hömpölygött már az év második napján. Volt olyan, aki már korábban kinézett valamit, de inkább kivárt, hátha januárra leakciózzák a terméket.

A karácsonyi kiköltekezések után januárban és februárban vásárolnak a legkevesebbet az emberek, a kereskedők ezért akciókkal igyekeznek becsábítani a vásárlókat.

Az egyik debreceni ruhaüzlet vezetője azt mondta: egyre többen vannak olyanok, akik már a karácsonyi ajándékok beszerzésével is inkább megvárják az év eleji akciókat.

Ilyenkor minden kereskedő megpróbálja kiárulni a termékeit, és ezért inkább leakciózza. Sőt! Van, aki a karácsonyi ajándékot inkább most veszi meg, mert kedvezményesebben jut hozzá – magyarázta Takácsné Bojtor Erika üzletvezető.

A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint azok, akik türelmesen kivárnak, spórolni is tudnak.

Elsősorban a ruházati, műszaki cikkek, nagy értékű tartós fogyasztási cikkek azok, amelyeket leáraznak a kereskedők. Jó néhány milliárd forintot megtakarítanak a vásárlók ilyenkor – mutatott rá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Még mindig népszerűek a vásárlási utalványok, amelyeket jellemzően szintén az év első heteiben szokták felhasználni, hiszen ilyenkor ugyanannyiért akár több mindent is tudnak venni belőle.

Az internetes boltok is hatalmas hirdetésekben csábítják a vásárlókat. Van, ahol újévi, kedvezményes, 2015 forintos áron kínálják a termékeket, máshol pedig csökkentett, úgynevezett outlet áron lehet hozzájutni a műszaki cikkekhez az év első napjaiban.

A leértékelésekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy az akciós termékekre is ugyanolyan jótállás jár, mint a teljes árúakra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kabinetvezetője. Kathi Attila hozzátette: ez csak abban az esetben nincs így, ha a termék azért olcsóbb, mert hibás.

A leárazási időszakban ugyanazok a szabályok vonatkoznak az utólagos reklamációra, mint hogyha teljes áron vásároltuk meg a termékeket. Semmiképpen sem szabad elfogadni azt a kereskedői kifogást, hogy a leárazásra hivatkozva nem foglalkoznak adott esetben egy későbbi fogyasztói kifogással – hangsúlyozta Kathi Attila.

Az év eleji roham várhatóan mindössze egy-két hétig tart ki. A vásárlók ugyanis ennyi idő alatt csaknem az összes akciós cikket elkapkodják.

hirado.hu - Duna Hiradó
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó