Az akciós termékekre is ugyanolyan jótállás jár
Alig kezdődött el az év, máris óriási tömeg volt a bevásárlóközpontokban, megkezdődtek ugyanis a karácsony utáni leértékelések.
2015. január 4. 10:34

A kereskedők szerint egyre többen vannak azok, akik tudatosan az akciós időszakra halasztják az ajándékvásárlást. Közben a fogyasztóvédők arra hívják fel a figyelmet, hogy a leértékelt cikkekre is ugyanolyan garancia vonatkozik, mint a teljes árúakra, ha nem azért akciózzák azokat, mert hibásak.

Óriási leértékeléseket ígérő táblák sorakoznak az egyik budapesti bevásárlóközpont üzleteiben. Az üzletek között és a boltokban pedig hatalmas tömeg hömpölygött már az év második napján. Volt olyan, aki már korábban kinézett valamit, de inkább kivárt, hátha januárra leakciózzák a terméket.

A karácsonyi kiköltekezések után januárban és februárban vásárolnak a legkevesebbet az emberek, a kereskedők ezért akciókkal igyekeznek becsábítani a vásárlókat.

Az egyik debreceni ruhaüzlet vezetője azt mondta: egyre többen vannak olyanok, akik már a karácsonyi ajándékok beszerzésével is inkább megvárják az év eleji akciókat.

Ilyenkor minden kereskedő megpróbálja kiárulni a termékeit, és ezért inkább leakciózza. Sőt! Van, aki a karácsonyi ajándékot inkább most veszi meg, mert kedvezményesebben jut hozzá – magyarázta Takácsné Bojtor Erika üzletvezető.

A kereskedelmi szövetség főtitkára szerint azok, akik türelmesen kivárnak, spórolni is tudnak.

Elsősorban a ruházati, műszaki cikkek, nagy értékű tartós fogyasztási cikkek azok, amelyeket leáraznak a kereskedők. Jó néhány milliárd forintot megtakarítanak a vásárlók ilyenkor – mutatott rá Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Még mindig népszerűek a vásárlási utalványok, amelyeket jellemzően szintén az év első heteiben szokták felhasználni, hiszen ilyenkor ugyanannyiért akár több mindent is tudnak venni belőle.

Az internetes boltok is hatalmas hirdetésekben csábítják a vásárlókat. Van, ahol újévi, kedvezményes, 2015 forintos áron kínálják a termékeket, máshol pedig csökkentett, úgynevezett outlet áron lehet hozzájutni a műszaki cikkekhez az év első napjaiban.

A leértékelésekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy az akciós termékekre is ugyanolyan jótállás jár, mint a teljes árúakra – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kabinetvezetője. Kathi Attila hozzátette: ez csak abban az esetben nincs így, ha a termék azért olcsóbb, mert hibás.

A leárazási időszakban ugyanazok a szabályok vonatkoznak az utólagos reklamációra, mint hogyha teljes áron vásároltuk meg a termékeket. Semmiképpen sem szabad elfogadni azt a kereskedői kifogást, hogy a leárazásra hivatkozva nem foglalkoznak adott esetben egy későbbi fogyasztói kifogással – hangsúlyozta Kathi Attila.

Az év eleji roham várhatóan mindössze egy-két hétig tart ki. A vásárlók ugyanis ennyi idő alatt csaknem az összes akciós cikket elkapkodják.

hirado.hu - Duna Hiradó
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Orbán: nemzeti konzultáció kezdődik
  Nemzeti konzultáció kezdődik a koronavírusról és a gazdaság újraindításának intézkedéseiről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 • A járvány első hulláma hazánkban lecsengőben van
  A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, de a vírus más földrészeken még erősen terjed - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
 • Erdő Péter: Pünkösdkor minden életre kel
  "Ne onnan kezdjük, ahol abbahagytuk!" – ezt kéri Erdő Péter. A bíboros, prímás a kényszerű bezártság tanulságainak levonása mellett arról a lehetőségről beszél, amelyet a mostani újrakezdés, életünk nyitottabbá válása tartogat számunkra.
MTI Hírfelhasználó