Áder János bejelentést tett
Új szervezeti egységgel bővül a Köztársasági Elnöki Hivatal – közölte Áder János államfő hétfő délelőtti rendkívüli tájékoztatóján.
2015. január 5. 11:57

A Köztársasági Elnöki Hivatal január 1-jétől egy új szervezeti egységgel bővül, ennek a neve Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság, vezetője a korábbi ENSZ-nagykövet Kőrösi Csaba – jelentette be Áder János a Sándor-palotában hétfő délelőtt.

A bejelentés alkalmával megköszönte a sajtó jelentős érdeklődését és újfent boldog új esztendőt kívánt mindenkinek.

Áder ezt követően részletesen indokolni kezdte, miért van szükség az új szervezeti egységre. Mint mondta, kiemelt kérdés a köztársasági elnöki munkában már évek óta a környezetvédelem.

Nem mindegy, milyen környezetet hagyunk gyermekeinkre és unokáinkra, a klímaváltozásnak egy sor gazdasági, társadalmi következménye van- tette hozzá. "A fenntartható fejlődés az én megítélésem, és sok tudós szerint ebben a formában valójában fenntarthatatlan fejlődés" - mondta az államfő, aki szerint ezért fel kell hagyni a struccpolitikával.

Ez a munka nem kötődik kormányciklushoz, ez az elkövetkező évek, évtizedek feladata lesz, ezért is van szükség szerinte egy új szervezeti megoldásra. Rövid távon pedig az indokolja, hogy ez év végén lejár a kiotói megállapodás határideje, ráadásul bebizonyosodott, hogy ezt ilyen formában folytatni nem lehet. "Párizs ez év decemberében vízválasztó lesz, eldől, hogy tudunk-e előrelépést hozó nemzetközi megállapodást kötni több évtizedes kérdésekben" - mondta.

Kőrösi Csaba eddig ENSZ-nagykövet volt. Áder szerint azért választotta őt, mert az a tudás, tekintély, amivel rendelkezik, jól kamatoztatható az igazgatóság élén.

A sajtótájékoztatón Kőrösi Csaba is bemutatkozott, mint mondta, négy ország négy egyetemén tanult, többek közt az ENSZ közgyűlésének alelnöke volt.

Áder végül megkérte a médiát, hogy jó sokat fogalkozzanak a környezetvédelem kérdésével.

MTI nyomán
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
 • Szijjártó: FARE önkéntes munkásőrök csoportja
  Szijjártó Péter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”. „Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.
MTI Hírfelhasználó