Magyarország kész megvétózni a szabadkereskedelmi egyezményt
Megvétózza a magyar kormány az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötését, ha a legfontosabb magyar érdekeket nem sikerül érvényesíteni – szögezte le Mikola István kedd este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Az LMP társelnöke szerint a kilátásba helyezett vétó nem jelent garanciát.
2015. január 7. 13:06

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerint többek között ilyen, a vétóra okot adó kérdés a génmódosított termékektől való mentesség, amelyet az alaptörvény is rögzít. „Hogy ha olyan mértékben sérti a magyar érdekeket, akkor nem fogjuk aláírni, hát ez teljesen nyilvánvaló, de nem csak mi vagyunk így ezzel, a németek is így vannak ezzel” – fogalmazott Mikola István.

A kilátásba helyezett vétó nem jelent garanciát az LMP társelnöke szerint. Schiffer András is a Hír TV háttérműsorának vendége volt, ahol azt mondta: ki kell állni, és világosan le kell szögezni, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekeivel.

„Orbán Viktor és a kormány tagjai 2014-ben több olyan kijelentést tettek, hogy a szabad kereskedelem önmagában jó, önmagában hasznos. Itt van világnézeti különbség köztünk. A szabad kereskedelem főként egy gyengébb perifériális, félperifériális ország számára, de az az igazság, hogy hosszú távon az egész bolygó számára is pusztulást jelent. Egy friss amerikai kutatás szerint, ha ez az egyezmény megköttetik az USA és Európa között, az az egész Európai Unión belül 600 ezer munkahely megszűnésével jár” – mondta az LMP társelnöke.

Nyomás az egyezmény miatt

Ismert, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nemrégiben arról beszélt, hogy a kormányra nehezedő külföldi nyomásgyakorlás mögött a szabadkereskedelmi egyezmény terve áll, amelynek előnyeiről és hátrányairól „őszintén kellene beszélni”, a megállapodást nem lehet „ráerőltetni” Közép-Európára. Úgy látszik azonban – folytatta –, az Egyesült Államok nagykövetségei nem akarnak nyílt vitát, „ki akarják erőszakolni” a megállapodás ratifikálását minden európai államban.

Hozzátette: egy rossz szabadkereskedelmi egyezmény ugyanolyan következményekkel járna Magyarországnak, mint egy rossz IMF-megállapodás. Hozzátette ugyanakkor, a tervezett egyezménynek vannak előnyös pontjai, hiszen hozzáférhetővé teszi az amerikai piacot az exportképes magyar vállalatok számára, „csak ügyelni kell arra, hogy az egyezmény potenciális előnyeit ne nyomják agyon a várható hátrányok”.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a tervezet egyik legvitatottabb pontja, hogy országokat is beperelhetnének a jövőben azok a multinacionális vállalatok, amelyek kevesebb profitot tudnak termelni egyes kormányok piac- és fogyasztóvédő intézkedései miatt. Csath Magdolna közgazdász szerint kimondottan gyanús, hogy nagyon titkolják a tervezet részleteit, még az európai parlamenti képviselők elől is.

MNO - HirTV
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány a helyén van
  Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
 • Orbán: Az egész kontinenst háborús infláció sújtja
  Az egész kontinenst háborús infláció sújtja - jelentette ki Orbán Viktor a DK-s Kálmán Olga kérdésére válaszolva, részletezve, hogy melyik államban mekkora a pénzromlás.
 • Ezért bukta el az ellenzék a vasárnapi időközi választásokat
  Bár időközi választásokból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, a hétvégi eredmények figyelmezető jelek lehetnek a baloldal számára. Mráz Ágoston Sámuel szerint például azt támasztják alá, hogy a Fidesz nem esélytelen Budapesten, míg Nagy Attila Tibor úgy véli, ha minden így marad, számos ellenzéki polgármester és önkormányzati képviselő már most elkezdhet aggódni a követező önkormányzati választások kimenetele miatt.
 • A magyar vármegye hagyománya és jövője
  A királyi vármegye Szent István kora óta a magyar közigazgatás alapvető közigazgatási egysége volt.
MTI Hírfelhasználó