Elhunyt Lasztovicza Jenő
Több magyarországi párt is részvétét fejezte ki Lasztovicza Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselőjének halála miatt.
2015. január 8. 12:59

Lasztovicza Jenő csütörtökön hosszú betegséget követően hunyt el - közölte a Fidesz frakció az MTI-vel. Az 1961-ben született Veszprém megyei politikus - korábbi megyei közgyűlési elnök - 1998-ban mérette meg magát először képviselőjelöltként. "Azóta minden választást megnyert - szerették és tisztelték őt" – írták a kommünikében, hozzátéve: "politikustársunkban tiszteletreméltó, becsületes, a hazájáért híven dolgozó társunkat veszítettük el. Szeretteinek gyászában a párt és a frakció osztozik".

A tavalyi parlamenti választáson Veszprém megye 3-as számú választókerületében (Tapolca) mandátumot nyert Lasztovicza Jenőt a Fidesz és az Országgyűlés saját halottjának tekinti.

A KDNP mély fájdalommal értesült a képviselő haláláról. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, Lasztovicza Jenő súlyos betegségét türelemmel viselte, képviselői kötelességeit az utolsó időszakban is erejét megfeszítve teljesítette. Választókerületében éppúgy, mint a kormánypárti frakciószövetség keretén belül, a nemzeti ügyek és a magyar emberek érdekében dolgozott. A KDNP együttérzését fejezte ki a gyászoló családnak.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte: mély megrendüléssel értesültek Lasztovicza Jenő haláláról. Mint írta, "a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportjának valamennyi tagja nevében részvétünket fejezzük ki volt képviselőtársunk családjának".

A Jobbik mély együttérzéssel osztozik Lasztovicza Jenő családjának, hozzátartozóinak fájdalmában. "Őszinte részvétünket fejezzük ki a képviselő frakciótársai, barátai és tisztelői felé. Nyugodjék békében!" - közölte a Jobbik az MTI-vel.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke tudatta, pártja minden tagja nevében részvétét küldi Lasztovicza Jenő családjának. "Osztozunk a volt képviselő hozzátartozóinak és szeretteinek gyászában" - írta.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke sajtótájékoztatón nyilvánította ki pártja részvétét a Fidesznek és a párt országgyűlési képviselőcsoportjának Lasztovicza Jenő halála miatt. Kérte, hogy részvétnyilvánításukat a képviselő családjának is tolmácsolják.

A Párbeszéd Magyarországért szintén részvétét nyilvánította. "Osztozunk családja, barátai gyászában. Nyugodjék békében!" - írták a Lasztovicza Jenő halálával kapcsolatban kiadott közleményükben.

Időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani

Időközi országgyűlési képviselőválasztást kell tartani a csütörtökön elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes parlamenti képviselő mandátumának betöltésére.

Lasztovicza Jenő hosszú betegség után hunyt el. A politikus tavaly áprilisban Veszprém megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében (Tapolcán és környékén) szerzett parlamenti mandátumot, a szavazatok 43,14 százalékának megszerzésével. Mivel egyéni választókerületben szerzett mandátumot, annak betöltésére időközi országgyűlési választást kell tartani.

Az országgyűlési képviselők időközi választását a Nemzeti Választási Bizottság tűzi ki, az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslatára figyelemmel.

Az időközi választást a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belüli vasárnapra kell kitűzni, azaz ebben az esetben május 3. az utolsó vasárnap, amikor a voksolást meg lehet tartani. Az időközi választást úgy kell kitűzni, hogy a kitűzés napja és a szavazás napja között legalább 70, de legfeljebb 90 nap legyen.

Az időközi voksolás hatvan település választópolgárait érinti: szavazhatnak Ábrahámhegy, Ajka, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonederics, Balatonrendes, Bazsi, Bodorfa, Csabrendek, Dabronc, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Halimba, Hegyesd, Hegymagas, Hetyefő, Hosztót, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Kékkút, Kisapáti, Kővágóörs, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Megyer, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nagyvázsony, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nyirád, Öcs, Pula, Pusztamiske, Raposka, Révfülöp, Rigács, Salföld, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Szentimrefalva, Szigliget, Szőc, Taliándörögd, Tapolca, Ukk, Uzsa, Veszprémgalsa, Vigántpetend, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalahaláp, Zalameggyes, Zalaszegvár választói.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó