Törekedni kell, hogy Magyarország biztonságos legyen
Megakad az ember torkán a szó, brutális és barbár terrorcselekmény mindig mellbe vágja az embert, különösen akkor, ha ez a mi világunkban, az Európai Unióban történik. Az együttérzésünket és a szolidaritásunkat tudjuk kifejezni az elhunytak családtagjainak és a francia népnek is – mondta a 180 percben Orbán Viktor miniszterelnök.
2015. január 9. 09:02

A kormányfő hozzátette: a Terrorelhárítási Központ (TEK) számára készített jelentése szerint Magyarországon nincs növekvő terrorfenyegetettség.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Angela  Merkel német kancellár magyarországi látogatásával szemben, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti útjával kapcsolatban még nincs konkrétum, annyi látszik, hogy inkább hamarabb, mint később kerül rá sor, 2015-ben. Merkel kancellár látogatásának megvan az időpontja és a tematikája is, Putyin elnök látogatása napirenden van ugyan, de döntés még nem született róla, így nincs sem időpontja, sem konkrét napirendje.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak úgy kell az Európai Unióban jó szövetségesnek lennie, hogy ne engedje belerángatni magát az amerikai-orosz konfliktusba. Mint mondta, arra törekszik, hogy Magyarország és Oroszország között, a feszültségek ellenére, fennmaradjon a gazdasági és politikai együttműködés.

A kormányfő szerint Amerikával már voltak jobbak is a kapcsolataink, most olyanok, amilyenek. Az ember abban reménykedik, hogy ami elromlik, az majd azért javul meg, mert mindenkinek az az érdeke. Most a rossz dolgok kerültek előtérbe, a cél, hogy változzon a helyzet, és a jobb dolgok legyenek előtérben – mondta.

Orbán Viktor arra is beszélt, hogy a 2014-2018-as kormányzati ciklusban a kabinet fő célja a bérből és fizetésből élők biztonságának megerősítése, illetve az, hogy többen tudjanak belépni a középosztályba. A nyugdíjak vásárlóértékét pedig meg fogják őrizni – tette hozzá.

A miniszterelnök az oktatási kérdések kapcsán azt mondta, a következő hónapokban megkezdődhetnek azok a viták, amelyek a 21. századi modern Magyarországhoz méltó, korszerű oktatási rendszert körvonalaznak. A kormányzat jelentős változásokra készül, a viták előkészítése jól halad.

Az egészségügy kapcsán hangsúlyozta, javítani kell a háziorvosok elismerésén, mert jelenleg nincsenek abban az anyagi helyzetben, ami méltó lenne az általuk végzett munkához és az általuk viselt felelősséghez.

Orbán Viktor új autópályadíj-rendszerről azt mondta, most a próbaüzem zajlik, ahogy korábban az online kasszák vagy az e-útdíj esetében is történt. Hozzátette: a próbaüzem egy hónapos, aki akar, az most szólaljon fel (...), most tiltakozzon", tegye meg az észrevételeit, hogy befolyásolhassa a végleges döntést. A kormányfő szerint például jó javaslat, hogy a megyehatárok szélét épp csak érintő szakaszok esetén ne kelljen két megyére szóló matricát vásárolni. A kormány a józan ész pártján áll, februárban a rendszer már végleges formájában működhet – nyilatkozta a miniszterelnök.

hirado.hu - Kossuth Rádió, 180 perc