Elárasztották a gólyatáboros panaszok az oktatási biztost
A gólyatábori erőszak megelőzését szolgáló munkacsoportnak két hónap múlva kell letennie egy olyan anyagot, amit a Felsőoktatási Kerekasztal meg tud tárgyalni – mondta a 180 percben Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.
2015. január 9. 13:57

A gólyatábori erőszak megelőzését szolgáló munkacsoportnak két hónap múlva kell letennie egy olyan anyagot, amit a Felsőoktatási Kerekasztal meg tud tárgyalni – mondta a 180 percben Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Van néhány közös vonásuk a felsőoktatási gólyatáboroknak, nagyon sok ottani feladatsor erotikus tartalmú, a feladatokat pedig gyakran alkoholfogyasztással kombináltak – mondta a 180 percben Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa.

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) tisztségviselője  2014 szeptemberében indított országos vizsgálatot azzal a céllal, hogy feltérképezzék, milyen módon biztosítják a gólyatáborokban a leendő hallgatók emberi és állampolgári jogait, továbbá kinek a feladata és felelőssége a táborok megszervezése, valamint milyen szabályzatokat alkottak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra.

Az oktatási jogok biztosát, mint mondta, nagyon sokan keresték meg panaszokkal. Egy lány például azt írta, egy hallgatói önkormányzatos fiatal férfi a szobájába vitte, de ő maga nem emlékszik az éjszakára, és attól retteg, hogy terhes maradt. Rendszeresen előfordult, hogy a szervezők már a tábor küszöbén alkohollal látták el a leendő elsőéveseket. A biztonsági emberek pedig azt mondták a gólyáknak, hogy szeszes italt nem lehet bevinni, tehát vagy megisszák egyszerre, vagy elveszik tőlük, és csak a táborozás végén kapják vissza az italt. A legtöbben az előbbi megoldást választották, úgyhogy mire beértek, már alig volt köztük józan – tette hozzá.

Aáry-Tamás Lajos szerint a gólyatábornak helye van a magyar felsőoktatásban - az élet tele van rituálékkal -, de amikor az erotikus feladatoknak kizárólag az a céljuk, hogy azok megoldása és az alkoholfogyasztás kiszolgáltatottá, védekezésképtelenné tegye a fiatalokat, mégis végig kellene gondolni, jó-e ez így.

A biztos szerint a nemi erőszakot mindenképpen üldözni kell, de ő nem azt vizsgálta, hogy a konkrét esetekben mi történt, hanem azt, hogy milyen a gólyatáborok „klímája”, milyen feladatokat kell teljesíteni, mi a rendezvények célja. Hangoztatta: egyetlen intézménynek sincs szabályzata arra, hogy a gólyatábort ki szervezi, ki viseli a felelősséget.

Azzal kapcsolatban, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a gólyatáborokban elkövetett erőszakos cselekmények miatt munkacsoport létrehozását kezdeményezte, Aáry-Tamás Lajos azt mondta, a testület feladata, hogy segítse az egyetemeket. A munkacsoportnak ajánlást kell készítenie, amelynek alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat. A biztos azzal fordult az egyetemekhez, hogy működjenek együtt egymással is és saját hallgatóikkal, oktatóikkal megelőző programok kidolgozásában. A cél a gólyatábori „klíma” megváltoztatása. Európában és a tengerentúlon hatalmas gyakorlata van már például annak, hogyan tud együttműködni az egyetem áldozatsegítő szolgálatokkal.

Aáry-Tamás Lajos nézete szerint olyan rendelkezés nincs, amit ha a parlament megalkot és betesz a felsőoktatási törvénybe, akkor az egy csapásra megoldja a problémákat. Kitartó, kemény munka, sok beszélgetés kell ahhoz, hogy a fiatalok ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben.

A munkacsoport menetrendjéről a biztos elmondta, abban állapodtak meg a miniszterrel, hogy két hónap alatt elkészülhet egy olyan anyag, amit a Felsőoktatási Kerekasztal meg tud tárgyalni.

hirado.hu - Kossuth Rádió 180 perc
  • EURO-2020 - Bravúros döntetlen a világbajnok ellen
    A társházigazda magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.
  • Orbán Viktor: Mi történt a mi Európai Uniónkkal?
    A miniszterelnök értékelése szerint a nemzetek Európája helyett európai szuperállamot építenek Brüsszelben, ezért ma a nemzeti alapon álló demokraták állnak szemben a birodalomépítőkkel, akik valójában a demokrácia ellenfelei is.
  • Áder: a történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van
    A történelmi örökséggel minden új nemzedéknek feladata van, ezért volt becsületbeli ügyünk helyreállítani II. Rákóczi Ferenc borsi várkastélyát - jelentette ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki Borsiban, ahol Zuzana Caputová szlovák államfővel közösen részt vett és beszédet mondott a magyar állami támogatással felújított Rákóczi-várkastély átadásán szombaton.
MTI Hírfelhasználó