Szökésben lehet még hat terrorista
Feltehetően szökésben van még hat ember, akik terrorsejtet alkotva közreműködtek a párizsi terrortámadásokban - közölték hétfőn francia rendőrségi illetékesek.
2015. január 13. 09:29

Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó francia rendőr azt mondta, hogy a terrorsejt tíz emberből áll, és közülük "öten vagy hatan" még szökésben vannak. Egy másik rendőr pedig azt mondta, hogy a terrorcsoportnak nyolc tagja van, köztük Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser boltban történt túszejtést végrehajtó férfi, Amedy Coulibaly élettársa.

A rendőrök szerint a hatóságok Párizs környékén keresnek egy Mini Cooper típusú gépkocsit, amely a nő nevén van nyilvántartva. Az elmúlt napokban szemtanúk látták a járművet, és egy férfi vezette.

Korábban Mevlut Cavutoglu török miniszter azt mondta, hogy Boumeddiene átlépte a török-szíriai határt, és Szíriában tartózkodik.

Az AP-t tájékoztatót rendőrök egyike azt mondta, hogy feltehetően Coulibally léptetett működésbe egy gépkocsiba rejtett pokolgépet a múlt csütörtökön Párizs déli külvárosában, Villejuifben. A robbanásban senkinek sem eset baja, és az incidens elkerülte a média figyelmét.

A Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követő terrorista merényletet a múlt hét szerdán követték el a szélsőséges iszlamista Kouachi-fivérek. A vérengzést követően, múlt pénteken a 26 éves Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. Ez utóbbi túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt. A férfit a rendőrség különleges egységei túszszabadítási akciójukban lelőtték.

A terrorcselekményekkel kapcsolatos hatósági tájékoztatók és a médiában megszólaló szakértők eddig arról szóltak, hogy a merénylők önállóan, saját maguk választották ki a célpontjaikat és a támadásokhoz a módszereiket, habár az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet tagjainak vallották magukat. Nem volt szó arról, hogy az elkövetők egy terrorsejthez tartoztak, amely többi tagja még szökésben van.

Vasárnap az internetre felkerült egy videofelvétel, amelyen egy Coulibalyra hasonlító férfi az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport tagjának vallotta magát és azt állította, hogy a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetőivel összehangolta az akcióit. A francia rendőrség keresi a képsorok készítőjét, és azt a személyt, aki a videót közzétette a világhálón.

Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy Franciaország 10 ezer katonát mozgósít kedd estétől az "ország érzékeny pontjainak" biztosítására a párizsi terrortámadásokat követően. Néhány perccel korábban pedig Manuel Valls kormányfő azt mondta, hogy az "üldözés folytatódik", mert a rendőrség feltételezése szerint a három megölt terroristának valószínűleg voltak tettestársaik.

A négy megölt zsidó férfi holttestét szállító repülőgép megérkezett Tel-Avivba

Megérkezett kedd hajnalban a tel-avivi repülőtérre a párizsi kóser boltban megölt négy zsidó férfi holttestét és az áldozatok hozzátartozóit szállító repülőgép.

Az El Al izraeli légitársaság gépe helyi idő szerint 4.30-kor landolt a repülőtéren.

Az áldozatokat délben helyezik végső nyugalomra a Jeruzsálem nyugati részén, egy 750 méter magas hegyen elterülő Har-Hamenuhót temetőben, ugyanott, ahol eltemették a három évvel ezelőtti toulouse-i merénylet áldozatait is, három zsidó iskolás gyereket és egy fiatal rabbit, akikkel egy algériai származású iszlamista, Mohamed Merah végzett.

A temetésen várhatóan gyászolók sokasága vesz részt. A gyászszertartáson jelen lesz Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök más izraeli vezetőkkel együtt, illetve a francia kormány képviseletében Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter is.

A Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követelő múlt heti szerdai merénylet után két nappal, pénteken egy 26 éves férfi, Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. A túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt, mindnyájan zsidók: két, húszas éveiben járó férfi, illetve egy negyven- és egy hatvanéves férfi is meghalt. Egyikük a bolt alkalmazottja volt, a másik három pedig vásárolni ment oda.

A merénylet megdöbbenést váltott ki Izraelben. Franciaországban az elmúlt években megszaporodtak a zsidók közösséget érő antiszemita támadások. Izrael 1948-as megalapítása óta először tavaly Franciaország vált az Izraelbe irányuló zsidó kivándorlás fő kiinduló pontjává 6600 emberrel, szemben az előző évi 3400-zal. A francia zsidó közösség létszámát 5-600 ezerre becsülik. Ez a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Izrael után. Az Izraelbe költözők legfontosabb indítéka vallási jellegű, de egyre többen vannak, akik a bizonytalanság miatt távoznak.

Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrát tűz a címlapjára a Charlie Hebdo

A címlapon látható majd a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúra a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerdán megjelenő legújabb számában.

A hetilap címlapját hétfő késő este mutatta be internetes oldalán a Libération című francia újság, amely szerkesztőségében kaptak helyet a Charlie Hebdo munkatársai a múlt heti véres merénylet után.

A címoldalon a fehér turbánt viselő Mohamed próféta a "Je suis Charlie" (Én vagyok Charlie) feliratú táblát tart a kezében. Az iszlám vallásalapító szomorú képet vág, és egy könnycsepp csordul ki a szemén. A prófétát zöld alapon ábrázoló karikatúra felett "Minden megbocsátva" felirat látható.

A hetilap legújabb példánya szerdán jelenik meg hárommillió példányban, a korábban tervezett egymillió helyett. A múlt szerdai terrorista merényletben újságíróinak többségét elvesztő újság eddig 60 ezer példányban jelent meg. Mint a lap kiadója közölte hétfőn, hogy az első egymillió példányból származó bevétel teljes egészében a lapé lesz. A kiadvány nyolcoldalas lesz a megszokott 16 oldalassal szemben.

A Charlie Hebdo című szatirikus francia hetilap elleni, tizenkét áldozatot követő terrorista merényletet a múlt hét szerdán követték el a szélsőséges iszlamista Kouachi-fivérek. A vérengzést követően, múlt pénteken a 26 éves Amedy Coulibaly több túszt ejtett egy párizsi kóser élelmiszerboltban. Ez utóbbi túszdrámának négy ártatlan halálos áldozata volt.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor: Nincsen cirkusz bohóc nélkül
    Az azonnali kérdések órájában Jakab Péter, Harangozó Tamás és Keresztes László Lóránt is kérdezte a miniszterelnököt.
  • Nézőpont Intézet: Karácsony jobb volt a baloldalnak, mint Márki-Zay
    A hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét. A Nézőpont Intézet friss kutatása szerint azonban Karácsony Gergely az előválasztás kezdetén, ha minimálisan is, de közelebb volt Orbán Viktor legyőzéséhez, mint Márki-Zay Péter most.
  • Varga Mihály: Közel a megállapodás a 200 ezres minimálbérről
    A kormány elszánt arra vonatkozóan, hogy januártól 200 ezer forintra emelkedjen a minimálbér – nyilatkozta az M1 Híradójának a pénzügyminiszter. Varga Mihály arról is beszélt, hogy a fizetésemelés csökkentheti a munkaerőhiányt, erősítheti a fogyasztást, mindez pedig lendületben tarthatja a gazdaságot. A kérdésben heteken belül megszülethet a megállapodás.
MTI Hírfelhasználó