Srí Lankára látogatott a pápa
Megkezdte Srí Lankán kedden hatnapos ázsiai látogatását Ferenc pápa, aki első beszédében a múlt igazságtalanságainak feltárását sürgette a negyedszázados polgárháborút átélt országban.
2015. január 13. 09:23

A colombói repülőtéren Maithripala Sirisena újonnan megválasztott Srí Lanka-i elnök és Malcolm Ranjith bíboros köszöntötte a pápát. A katolikus egyházfő a reptér betonján elmondott beszédében azt hangoztatta: nem lehet könnyű a szigetország lakói számára, hogy felülkerekedjenek a hosszú ellenségeskedés "keserű hagyatékán". Ennyi vérontás után csak akkor találhatnak igaz megnyugvást, ha "érvényesítik a megbékélést, szolidaritást és békét tápláló értékeket" és "keresik az igazságot, nem a régi sebek újbóli felnyitása végett, hanem az igazság, a gyógyulás és az egység elősegítésének szükséges eszközeként". Egyúttal az emberi jogok tiszteletére szólított fel.

Bár Ferenc pápa konkrétan nem említette, de megfigyelők emlékeztettek rá, hogy Srí Lanka nem hajlandó együttműködni az ENSZ-szel a 2009-ben véget ért, több tízezer halálos áldozatot követelő polgárháború utolsó hónapjaiban elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. A világszervezet jelentései szerint a konfliktusban mindkét harcoló fél súlyos bűncselekményeket követett el a civil lakossággal szemben.

A katolikus egyházfő három napot fog tölteni a többségben buddhisták lakta szigetországban, szerdán pontifikál misét a főváros, Colombo tengerpartján, ahova egymillió embert várnak. Szentté avatja a katolicizmust Srí Lankán elterjesztő Joseph Vaz (1651-1711) papot. Az indiai származású Joseph Vaz fordította le szingaléz és tamil nyelvre az Evangéliumot. II. János Pál szintén Colombóban avatta őt boldoggá 1995-ben.

Colombóban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a pápai látogatás idejére, huszonötezer rendőrt helyeztek készenlétbe.

A szigetországban január 8-án tartott elnökválasztás vitatott eredménye tovább növelte az eddig is jelentős politikai és vallási feszültséget a lakosság többségét alkotó buddhisták és a kisebbségben levő muzulmánok között. A Srí Lankán élők hét százalékát alkotó katolikusok nem célpontjai a buddhisták és muzulmánok közötti ellentéteknek, Ferenc pápa jelenléte azonban rájuk irányíthatná a figyelmet.

Az ország feszült belpolitikai helyzetét jelzi, hogy az előző elnöknek, a voksolást meglepetésre elvesztő Mahinda Radzsapakszének kedden cáfolnia kellett, hogy puccsot kísérelt volna meg veresége után. Azt nyilatkozta, hogy utódja vádjaival szemben nem próbálta meg a katonaságot a szavazás eredményének felülírására felhasználni január 8-án.

Ferenc pápa Srí Lanka után a többségében keresztények lakta Fülöp-szigetekre látogat, és január 19-én repül vissza a Vatikánba. Ez lesz katolikus egyházfő eddigi leghosszabb apostoli útja. Ferenc pápa ázsiai látogatásának témája a vallásközi párbeszéd, a szegénység, valamint a természetvédelem és az éghajlatváltozás lesz. A Fülöp-szigeteken az egyházfő érinti a kivándorlás problémáját is, mivel majdnem minden családnak van olyan tagja, aki külföldön dolgozik, elsősorban háztartási alkalmazottként vagy ház körüli munkákban.

hirado.hu - MTI
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó